Egyetem

Kihirdették "Az én Finnországom" pályázat eredményét

Kihirdették "Az én Finnországom" pályázat eredményét

2011. február 16., szerda
Kihirdették "Az én Finnországom" pályázat eredményét

A szegedi Városházán Botka László polgármester és Pasi Pöysäri, Finnország minisztertanácsosa jelenlétében a városi felsőtagozatos (6-7-8-9-10.) diákok számára meghirdetett pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére került sor, melyet az „Az én Finnországom” címmel, Szeged és Turku testvérvárosi kapcsolatának 40 éves évfordulója alkalmából hirdettek meg.

A Finn Nagykövetség évről-évre meghirdeti a pályázatot azokon a településeken, amelyeknek Finnországban van testvérvárosa. A szegedi diákok Finnországhoz fűződő gondolataikat, elképzeléseiket vetették papírra írásban vagy rajzban. A pályázatra 91 pályamunka – közte 13 fogalmazás – érkezett. Az alkotásokat 3 tagú szegedi zsűri előzsűrizte, és a legjobbnak talált 21 alkotást küldték el a Finn Nagykövetségre, ahol a döntés megszületett. Az ünnepélyes eredményhirdetésen két fődíjat osztottak ki, melyeket Papdi Rita és Sövény Virág, a Tömörkény István Gimnázium tanulói nyertek meg, akik egy kétszemélyes hétvégi utazás nyertek Turkuba, Szeged finnországi testvérvárosába, míg kilenc különdíjas diák Budapesten részt vehet a nagykövetség szervezésében egy finn napon.

Turku, a legöregebb város

Finnország és Magyarország kapcsolata a földrajzi távolság ellenére mindig szoros volt, e kapcsolat értékét a távoli nyelvrokonság is növeli. A közös Európai Uniós tagságnak köszönhetően a két ország igazi partnerré vált. A nagykövetség központi feladata lett, hogy minden területen támogassa és továbbfejlessze ezt az együttműködést. Turku, Szeged testvérvárosa Finnország legrégibb városa, melyet a XIII. században alapítottak. Közel 180 ezer lakosával Finnország ötödik legnagyobb városaként az Aurajoki folyó torkolatánál fekszik, a Nyugat-Finnország tartomány, ezen belül a délnyugat-finnországi (Varsinais-Suomi) régió központja. Érdekessége, hogy Turkuban a legmagasabb a svéd lakosok száma, ezért a várost svédül Åbo-nak is nevezik. Elhelyezkedése miatt a turkui kikötő Finnország második legforgalmasabb tengeri kikötője, évi majdnem négy millió utassal, melyet csak Helsinki előz meg évi 8,8 millió utasával. Turku Finnország egyik legjelentősebb történelmi városa is, mivel sokáig ez volt az ország legnagyobb városa és 1809–1812 között Finnország fővárosa. Az ország első egyetemét a Turkui Királyi Egyetemet, szintén itt alapították. 2011-ben Pécs után Turku és Tallin tölti be az Európa kulturális fővárosa címet, lehetőséget kapva kulturális életének és fejlődésének bemutatására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.