Egyetem

Középpontban a serdülők környezettudata

Középpontban a serdülők környezettudata

2009. április 17., péntek
Középpontban a serdülők környezettudata

Mi van? gondolatébresztő előadás a Tömörkényben

Interaktív környezetvédelmi drámajátékot mutattak be Szegeden a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában. A Mi van? című gondolatébresztő előadást a Kacskaringók Virtustársulat drámapedagógusai adták elő. A program célja, hogy környezetünk iránti felelősséget erősítse a fiatalokban.

Tavaly ötvenszer mutatta be az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. kezdeményezésére megírt Mi van? című darabot a Kacskaringók Virtustársulat. Tegnap a szegedi Tömörkény István gimnázium tanulói vettek részt az interaktív előadáson. A színházi játék egy, a környezeti problémákra érzékeny, tizenéves kamasz fiú szemszögéből mutatja a világot, melynek a szülők, a család vagy a szennyeződésekből összeálló „sárkány" egyaránt cselekvő tagja. A cselekmény a felnőtté válás során előkerülő mikrokörnyezeti és individuális problémákat ötvözi a globálisakkal, melyek kapcsán a felelősségvállalás kérdése kerül központba. Olyan kérdéseket boncolgat, mint: mit jelent, mi a következménye annak, ha nem veszünk tudomást a láthatatlan, de nyilvánvaló problémákról? Miként vagyunk részesei az emberiség által okozott környezeti és társadalmi labilitásnak? Mit tehetünk ellene? A történet világa nyomasztó, nyugtalanító, az előadás látványelemei ezzel is segítik az erős intellektuális és érzelmi bevonódást.

Kacskaringók

A Kacskaringók virtustársulat 2002-ben jött létre az ország legaktívabb drámapedagógusaiból. Tagjai gyermek- és diákszínjátszással, színházzal foglalkozó, országosan elismert szakemberek. Céljuk, hogy értő és érző, egyénileg és társadalmilag is felelős fiatalokat neveljenek. Szeretnék a színházi nevelés módszerét minél több formában, minél több fiatalhoz, pedagógushoz és színházi szakemberhez eljuttatni az országban. A társulat másik erőssége a dramatikus néphagyományok újjáélesztése közösségi és színházi élményt egyszerre nyújtva ezzel a résztvevőknek.

Közkeletű feltevés, hogy a tinédzserek nehezen mozgósíthatók bármilyen jó ügy érdekében. Bár a korosztály egy része szociálisan érzékeny, másik fele szinte minden „felülről érkező kezdeményezést" kényszernek él meg, és elutasít. Ez a színdarab végre megkísérli áttörni a generációs önvédelem falait. Szándéka nem csak futólag megszólítani a célcsoportot, hanem leülni mellé, megdöbbenteni, elgondolkodtatni, sőt cselekvésre késztetni. A foglalkozáson résztvevő gyerekek szabadon nyilváníthatják ki véleményüket, ütköztethetik az előadás során vázolt nézőpontokat, és aktívan részt vehetnek a történések alakításában. Megtudtuk, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. 2003 óta működteti szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos oktatóprogramját, és elérkezettnek látta az időt, hogy a hagyományos oktatóeszközökkel nehezebben elérhető 13-16 éves korosztályt is megszólítsa. A tizenévesek környezeti szemléletformálása különösen fontos, hiszen többségük néhány éven belül önálló életet kezd. A cél, hogy a mai fiatalok a szelektív hulladékgyűjtésről hallott ismereteket felnőttként a gyakorlatban valósítsák meg. Az új színdarab - a környezeti nevelés terén teljesen újszerű kezdeményezésként - már nem csak a hulladék kezelésének mindennapi vetületeit tárja fel, hanem átfogóbb környezeti problémákra is fényt derít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.