Egészség

Boldogkői Zsolt: a vírus szereti a karácsonyt

Boldogkői Zsolt: a vírus szereti a karácsonyt

2021. december 8., szerda
Boldogkői Zsolt: a vírus szereti a karácsonyt

Németországban igazolták egy magyar állampolgárnál a koronavírus új, szupermutációként is elhíresült omikron változatát - tudta meg az Index. A férfi elmondása szerint erős köhögést és lázat tapasztalt, de néhány nap múlva enyhültek a tünetei. Elmondta, hogy két Pfizer vakcinával van beoltva, de Boldogkői Zsolt szegedi virológus is megszólalt az eset kapcsán.

Az elsők között

Még november végén jelezték a német egészségügyi hatóságok, hogy omikronra jellemző, gyanús eseteket találtak az országban, így a 34 éves magyar férfi az elsők között lehet, akinél igazolták az új típusú mutációt, ugyanis neki december elsején lett pozitív a tesztje.

Először csak annyit tudtam, hogy pozitív a tesztem, később derült csak ki, hogy az új omikron-variánst kaptam el. Bár egy ideje már éreztem, hogy fizikailag nem vagyok topon, a tünetek egyre csak erősödtek, végül már másodpercenként köhögtem, a lázamat pedig folyamatos hideg borogatással és lázcsillapítóval sikerült 39,9 fokon tartani. A szaglásom és az ízérzékelésem egyébként megmaradt, de ez az étvágyamon nem sokat segített, és aludni is csak nagyon nehezen tudtam

-számolt be a férfi az Indexnek, aki még júniusban kapta meg a második adag Pfizerét. „Szerencsére néhány kritikus nap után jobban lettem, jelenleg már csak hőemelkedésem van” 

A vírus szereti a karácsonyt

Megkeresésünkre Boldogkői Zsolt részletesen nyilatkozott arról, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a közeledő ünnepek a vírus új mutációjának terjedésére. A virológus professzor elmondta, hogy számos olyan tényező van jelen az életünkben karácsonykor, amit a vírusok kifejezetten szeretnek. Ide sorolható a téli időjárás, illetve, hogy az ünnepek alatt több órát, akár napokat is egy légtérben tölt a család és sok esetben összegyűlik a tágabb rokonság is, ami potenciális veszélyt hordoz a vírussal való megfertőződésre.

Sok a nyitott kérdés

Magyarországon még nem igazoltak omikronnal fertőzött beteget, de ez nem jelenti azt, hogy nem lépte volna át az országhatárt az új variáns. Boldogkői szerint egyelőre sok a nyitott kérdés az omikron-variánssal kapcsolatban, hiszen még csak nemrég azonosították ezt a változatot, amit azonban szinte biztosan állított, hogy

csökkeni fog a vakcinák hatékonysága, de ez nem jelenti azt, hogy nem lennének hatásosak.

A vírus egy rendkívül bonyolult folyamaton meg keresztül, mire létrejön egy új változata, de a szakértő szerint „óriási lépést tett a víus" ami akár a legyengülés első jele is lehet, de bizonytalan jóslatokba semmiképp sem szeretne bocsátkozni.

Kétes a fertőzőképesség

Sokan szupermutánsként aposztrofálták az új dél-afrikai törzset a terjedésének gyorsaságára hivatkozva, de nem tudni, hogy Európára milyen hatása lesz. Az afrikai társadalom összetétele nagyban különbözik az európaitól, így az öreg kontinensre kerülve nem tudni, hogyan fog viselkedni a vírus - korábban is előfordult már, hogy egy veszélyesnek kikiáltott mutáció végül nem tarolta le a világot. Van esély rá, hogy nálunk és Észak-Amerikában is az omikron válik domináns változattá, de ezt még korai lenne kijelenteni.

Veszélyben vagyunk?

Egy víusnak azt a tulajdonságát, hogy milyen hatással van az emberi szervezetre virulenciának nevezzük. Az koronavírus omikron variáns első megbetegedését alig több, mint két hete regisztrálták, így korai lenne a virulenciáról beszélni. Azt már most is lehet látni Boldogkői szerint, hogy sok esetben enyhébb tünetek jelentkeznek az új mutánssal fertőzött betegeknél, de ezt is az idő elteltével tudjuk majd biztosan kijelenteni, hogy veszélyesebb-e a korábbi variánsoknál a mostani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.