Egészség

Így készüljünk a gyermekvállalásra: apa a szülőszobában

Így készüljünk a gyermekvállalásra: apa a szülőszobában

2013. augusztus 11., vasárnap
Így készüljünk a gyermekvállalásra: apa a szülőszobában

Baba-mama-sorozat, 5. rész

apas_szules

Sorozatunkkal a gyermekvállalást tervező, vagy éppen már gyermeket váró szülőknek szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani, a terhességgel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vesszük sorra. Ezúttal az apásszülésről beszélgettünk a szakemberrel.

A szülész-nőgyógyászok általában ajánlani szokták az apás szülést. „Kár kihagynia az apának a gyermeke világra jöttét, mert csodálatos pillanat” – mondta el portálunknak

Fekete Zoltán

szülész, nőgyógyász, urológus szakorvos, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje. Nyilván egyéni hajlam és tűrőképesség kérdése is, hogy képes-e bent lenni a kispapa a szülőszobán, érdemes mérlegelni például, hogy mennyire tudja elviselni, hogy a párjának fájdalmai vannak, hogy szenved. A két ember egymáshoz való viszonyulása szépen megmutatkozik ilyenkor a szülőszobán, látszik, egy-egy krízishelyzetben hogyan képes a férfi támogatni a párját – magyarázta a szakember.

Jól bevett szokás, hogy van egy szék a szülőszobán, ha esetleg kifárad az apuka, vagy kevésbé bírja az orvosi eszközök, adott esetben a vér látványát. „Mindig azt mondom az apukáknak, hogy semmit sem von le a férfiasságukból, ha egy ponton azt mondják, hogy kimennek egy kicsit levegőzni a folyósóra” – folytatta Fekete Zoltán. Tudni kell azt mondani, hogy eddig bírta, és kint meg lehet várni, hogy megszülessen a gyermek. Ma már a szülések nagy százalékánál bent van az apuka, vagy legalábbis a vajúdás tágulási szakaszát végigvárják, majd visszatérnek akkor, mikor a baba már az anyuka mellkasán fekszik. A szülésnél a szülésznő, az orvos és egy gyerekápoló van jelen (problémás, szövődményes szülésnél egy gyerekgyógyász is segédkezik). A születés után nyákleszívás történik. A csecsemőt ráteszik az anyuka mellkasára, ott hallgathatja az édesanyja szívverését, ettől szépen megnyugszik, betakarják – a bababarát szülőszobának ez az ismérve. Mikor már nincs lepényi keringés, átvágják a köldökzsinórt – apás szülésnél ezt az apuka is végezheti. Általában harminc percen belül a szülés után leválik a méhlepény is. Az újszülöttet átadják a gyerekápolónőknek, akik megfürdetik, lemérik a súlyát, hosszát, feljegyzik a születési paramétereit, rögtön névszalaggal látják el az elkeveredés megelőzése céljából. Majd visszahozzák a szülőknek, akikkel egy megfigyelő szobában tölti a szülést követő két órát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.