Egészség

Így készüljünk a gyermekvállalásra: néhány szó a szűrővizsgálatokról

Így készüljünk a gyermekvállalásra: néhány szó a szűrővizsgálatokról

2013. február 26., kedd
Így készüljünk a gyermekvállalásra: néhány szó a szűrővizsgálatokról

Baba-mama-sorozat, 4. rész

Sorozatunkkal a gyermekvállalást tervező, vagy éppen már gyermeket váró szülőknek szeretnénk egy kis útmutatást nyújtani, a terhességgel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket vesszük sorra. A terhesgondozás akkor veszi kezdetét, mikor a kismama először jelentkezik kezelőorvosánál, és ott igazolódik a terhesség.

A terhességnek vannak gyanújelei, valószínűségjelei és biztos jele is. Legutóbbiról akkor beszélhetünk, ha a nőgyógyász szakember megállapítja, hogy a méhűrben megfelelő helyen látható egy vagy több élő terhesség – magyarázta

Fekete Zoltán

szülész, nőgyógyász, urológus szakorvost, a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje.

Szabad az orvos

Magyarországon szabad orvosválasztás működik, vagyis választhatunk kezelőorvost. Általában a több éve megszokott nőgyógyászukhoz szoktak fordulni a reménybeli kismamák, emellett működik egy centrális terhesgondozó is Szegeden a Vasas Szent Péter utcában. Jó ha tudjuk, a szülést az ügyeletben lévő orvos fogja levezetni, így ha valakinek nincs külön orvosa, semmilyen kára nem származhat ebből – hangsúlyozta Fekete Zoltán. Lehet – de nem kötelező – választani szülésznőt is, az ő feladata a kismama szülésre való előkészítése, a vajúdás és a szülés ideje alatt folyamatos együttműködésre biztatja a szülő nőt, figyeli a szülés haladását, az anyai-magzati állapotot stb. A szülésznők sokszor sokkal bensőségesebb viszonyt tudnak kialakítani a vajúdókkal, de természetesen csak a terhesség végén szükséges az ő közreműködésük.

Kötelező szűrővizsgálatok

A terhesség alatt vannak kötelező szűrővizsgálatok. Az egyik a 12-13. hét között történik meg, ez a nyakiredő-, vagy nucha-szűrés, a másik a 20. terhességi hét környékén egy szintén ultrahanggal történő genetikai vizsgálat – ezeket azért végzik, hogy kiderüljön, hogy van-e gyanú genetikai károsodásra. A szakember hozzáteszi, ezek nem teljesen sepcifikusak, vizsgálótól és géptől is függnek. Ezek alapján azonban 90 százalék fölötti valószínűséggel kiderül a Down-kór, illetve egyéb genetikai betegség – persze vannak hamis pozitív és hamis negatív eredmények is. Az utóbbi időben egyre gyakrabban kérik az anyai vérből történő markervizsgálatokat is, amelyek tovább pontosítanak az eredményen, így 97-98 százalékos biztonsággal megállapítható, hogy van vagy nincs károsodás – bár a szám csal, hiszen az orvosi gyakorlat szerint ez még mindig messze van a száz százaléktól.

Markervizsgálat vérből

A felsorolt két ultrahangos vizsgálat mellett léteznek nem kötelező szűrővizsgálatok is, ezek a vérből történő genetikai tesztek. Ezeket nem finanszírozza a TB, magánlaboratóriumokban történhetnek a 14. héttől kezdve. Minél több genetikai markert vizsgálnak, annál nagyobb pontossággal tudják megmondani, hogy mutatkozik-e genetikai károsodás. Ezek esetében kromoszóma-szétválási rendellenességeket keresnek, azaz Down-, Potter- és Edwards-szindrómára szűrnek.

Diagnosztikus vizsgálatok

Anyagcsere-betegségekre csak akkor fókuszálnak, ha már a családban előfordult – ilyen esetben viszont már nem szűrő-, hanem úgynevezett diagnosztikus vizsgálatok szükségesek, amelyek viszont invazívak, azaz beavatkozással járnak: ilyen a magzatvíz-mintavétel (amniocentézis), illetve lepényi mintavétel (chorionbiopszia) – sorolta Fekete Zoltán. Miután ezek invazív vizsgálatok és szövődménnyel járnak – plusz egy százalékos magzati veszteséget okozhatnak – csak akkor érdemes őket elvégeztetni, ha biztosan indokoltak. A megfelelő vizsgálatokat genetikai konzíliumot követően szokták javasolni, mikor genetikussal értekezve kockázatbecslés végeznek az anyára nézve. Ebben figyelembe veszik a kismama életkorát, korábbi betegségeit, családi és szülészeti előzményeit, szedett gyógyszereit, valamint az apára vonatkozó előzményeket is. Ezután kapnak a szakemberek egy arányszámot, mely megmutatja, mekkora esélye van az adott rendellenességre – ez alapján javasolják vagy nem javasolják a vizsgálatok elvégeztetését. A döntés természetesen mindenkor a jövendőbeli szülők kezében van – összegzett a nőgyógyász.

A sorozat korábbi részei:

Így készüljünk a gyermekvállalásra: vitaminok

Így készüljünk a gyermekvállalásra: az idő

Így készüljünk a gyermekvállalásra: terhességi teszt, támadó vírusok

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.