Egészség

Így védekezhetünk a nátha ellen

Így védekezhetünk a nátha ellen

2013. január 5., szombat
Így védekezhetünk a nátha ellen

Nátha, megfázás, influenza – a téli időszak kikerülhetetlen velejárói, mégsem szükségszerű, hogy szenvedjünk tőlük: a jól karbantartott immunrendszer megvéd a zsebkendős napoktól.

Talán nem is gondolnánk: az egészség az étkezésnél kezdődik, és tudatosan vagy tudatlanul, de a magyar emberek nagy része már itt hátrányba kerül – mondta el portálunknak

Kass Ferenc

háziorvos. Rengeteg mérget és szintetikus anyagot fogyasztunk, melyek károsan hatnak a szájnyálkahártyától a végbélnyílásig szervezetünkben élő hasznos baktériumokra. Már a nyálban is találhatók olyan immunrendszeri anyagok, melyek szűrik a kórokozókat, majd a gyomorsav és a bélrendszer is közreműködik ebben. Tehát mindenekelőtt fontos a helyes táplálkozás: zsírszegény, fehérjegazdag étrend javasolt, mely 30-40 százalékban tartalmaz szénhidrátot.

Mozgás!

Másik sokat emlegetett pont a mozgás. Tízperces futással mintegy 240 kalória dolgozható le. Optimálisan napi tíz kilométer futás ajánlott szabadlevegőn. Fontos a helyes légzés: mindig orron be és szájon ki. A doktor szerint megfelelő légzéstechnikával gond nélkül futhatunk mínusz 10 fokban éppúgy, mint plusz 40-ben, előbbi esetében az orr elé ajánlott sálat kötni. A doktor hangsúlyozta, a városbeli rohanás, az átszállás egyik troliról a másikra nem egyenlő a szabadlevegőn való rendszeres testmozgással, mely egyébként az egyik legfontosabb immunerősítő. Amíg van levegő, mehet a futás, kifáradás esetén sétával folytathatjuk, majd erőgyűjtés után újra jöhet a kocogás.

C-vitamin "ezrével"

A 4-5 fokos, hideg, párás idő kifejezetten kedvez a kórokozók kifejlődésének -

már itt is van az influenza szezon!

-, melyek tipikusan az avar alatt tanyáznak. Segítségünkre lehet a sokat emlegetett C-vitamin, melyből

Szent-Györgyi Albert

olykor napi 7000 milligrammot is elfogyasztott, ami némileg túlzás, a megfázásos időszakban is elegendő 1000-1500, esetleg 3000 milligramm naponta, de lehetőleg természetes formában! – emelte ki Kass Ferenc. Vagyis együnk sok citromot, narancsot és káposztát – tanácsolta a szakember, hasznosak lehetnek az Ehinacea-cseppek, vagy a grapefruitmagolaj. Ha tehetjük, mindig a természetes vitaminbevitelt részesítsük előnyben – mondta a doktor. A sok tartósítószer és szintetikus anyagfogyasztás ugyanis oda vezetett, hogy ma már húsz év alatti fiataloknál is gyakran előfordulnak gyomorpanaszok. A háziorvos a közelmúltban kikísérletezett béta-glükán szénhidrátfajta ételkiegészítőt is megemlítette mint érdekességet, melyet élesztőgomba sejtfalkivonatából állítanak elő, a megfázásnál aktivizálódó fehérvérsejteket serkenti védekezésre – katonai használatból került át a civil szférába.

Citrom, méz, fokhagyma

Ha mégis megbetegedtünk, a torokfájás és az influenza kezdeti tüneteinek kezelésére egy sajátos, de természetes alapanyagokra épülő házi keverék hatásos lehet. Egy citrom levéhez egy kanál mézet és három-négy fej összetört fokhagymát adunk, mely rendkívül kellemetlen ízt ad, de napi háromszori fogyasztásával a harmadik nap elejére tünetmentessé válhat a beteg. Amennyiben nem így van, akkor viszont orvoshoz kell fordulni, nehogy szövődmény alakuljon ki – hívta fel a figyelmet Kass Ferenc. A torokra rakott hidegvizes ruha csökkenti a keringést, így ugyan tünetileg jó a hűtésre, de késlelteti a gyógyulást. A meleg sál és a gőzölés hatékony lehet, ha nem asztmás a beteg. A gőzölésnél használhatunk a frissen főzött kamillateába eukaliptusz vagy mentolos illóolajat. Nem forró, csak meleg tea felett érdemes gőzölni, orron bevéve és szájon kifújva a levegőt. Ez kitisztítja az arcüreget is, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. A gőzölés este javallott, utána rögtön feküdjünk le, maradjunk melegben, semmiképpen se menjünk ki a szabadba. Kass Ferenc összegzésként úgy fogalmazott, a sima nátha láz nélküli, kezdeti tüneteit érdemes először természetes anyagokkal kezelni, ha nem érünk célt, akkor ezután következhetnek a szintetikus gyógyszerek, mint a torokfertőtlenítő tabletta, illetve súlyosabb esetben a háziorvos által felírt antibiotikum, ha hörgő-, illetve tüdőgyulladás fenyeget.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.