Egészség

Húsmentes hambi, sajtospizza – vitaminhiányos vegák

Húsmentes hambi, sajtospizza  – vitaminhiányos vegák

2010. november 20., szombat
Húsmentes hambi, sajtospizza  – vitaminhiányos vegák

Azért, hogy még a vegetariánizmus legszigorúbb formáját gyakorlóknál se maradjanak el a fontos tápanyagok, a szakértők tudatos étrendtervezést ajánlanak - írja a Die Welt Online. Különösen igaz ez a tizenéveseknél.

Nem csak húsmentes hamburger és sajtospizza - ha a tinik a vega-étrend mellett döntenek, tudatosan kell megválogatniuk napi betevőjüket. Ebben az életkorban különösen magas például a vasszükséglet, valamint a cinket, jódot, kálciumot, továbbá a D-, B2-, B12-vitamint is megfelelően fedezni kell. A vasat pótolhatjuk zöld leveles konyhakerti növényekkel, céklával, zsázsával, hallal, tojással, teljes kiörlésű gabonatermékekkel, hüvelyesekkel, illetve dióval, mogyoróval. Sőt, például a paprikából, karfiolból, brokkoliból vagy akár egy pohár narancsléból nyert C-vitaminnal együtt a növényekből felvett vas jobban értékesíthető a szervezet számára. Azon vegetáriánusoknak könnyű megfelelő mennyiségű B12-vitaminról és kálciumról gondoskodniuk, akik nem mondanak le a tejtermékekről. A B2-vitamin felvételéhez szintén tejtermékeket, sajtot, teljes kiörlésű gabonatermékeket, gombát, hüvelyeseket, brokkolit vagy spenótot ajánlanak. A hal és a sajt jó cinkforrás is. Jódot tengeri halakból, illetve jódozott sóból is nyerhet a szervezet. D-vitamint a test maga is képes termelni, például melegebb évszakokban UV-fény segítségével a friss levegőn tett rendszeres séták során. D-vitamintartalmú eledelek közé a halat és a tejet számítják. (Forrás:

Welt Online

)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.