Egészség

Tények és tévhitek Szeged ivóvizéről

Tények és tévhitek Szeged ivóvizéről

2009. augusztus 5., szerda
Tények és tévhitek Szeged ivóvizéről

„Ki nem a Tisza vizét issza…”

A köztudatban élő hamis vélekedéssel szemben nem a Tiszából érkezik ivóvizünk, hiszen Szeged olyan szerencsés helyzetben van, hogy nem szorul a folyó vizére. Köztudott, hogy a szennyvíz megfelelő tisztítás után a Tiszába kerül – ez Szegeden sincs másképpen. Ami nemrég aggályokat vetett fel, hogy hormonok és más gyógyszermaradványok kiszűrésére nem alkalmasak a jelenleg használt tisztító eljárások, így ha az ivóvíz forrása és a tisztított szennyvíz végállomása a Tisza, akkor immár nem feltétlenül mondhatjuk, hogy minden szempontból tiszta vizet fogyasztunk. Szeged ivóvize azonban nem a folyóból, hanem 180-560 m közötti víztartó rétegből érkezik, amely jó minőségű, védett, több mint tízezer éves és megfelel a magyar és az európai előírásoknak is. Rendkívül tiszta vízről van szó tehát, és a szegedi ivóvíz ásványianyag-tartalma "megközelíti" az ásványvizét, de nem éri el. Csupán kismértékű tisztításra van szükség a fogyasztáshoz: az ammóniumtól és az arzéntől kell megtisztítani – tudtuk meg Bodor Dezsőtől, a Szegedi Vízmű Zrt. műszaki igazgatójától (alsó képünkön). A dél-alföldi vízminőség-javító program keretében a víz tisztítását meg fogják valósítani várhatóan 2012-re, jelenleg ugyanis 0,5 mg/l az ammónium ivóvízbeli európai határértéke, a mostani ivóvízben 0,7-0,8 mg/l körül található meg ammónium. A szolgáltatott víz arzén tartalma átlagban az egészségügyi határérték alatt van. Míg a főváros esetében hőségriadók idején gyakran hallani, hogy megterhelést jelent a hálózatnak a megnövekedett ivóvízfogyasztás, Szegedet ilyen veszély egyáltalán nem fenyegeti: a rendszer kapacitása ugyanis 100 ezer köbméter víz per nap, és ebben az évben a legmelegebb napok fogyasztása is alig haladta meg a 40 ezer köbmétert. Ivóvízellátásunk már több mint száz éves. Szegeden 1840-ben kezdődött el a váron kívüli csatornahálózat építése, igazi fellendülés azonban az 1879-es szegedi nagyárvíz után következett be: ekkor téglafalazatú csatornahálózat épült, melynek működőképességét jól mutatja, hogy 30 km még ma is üzemel belőle. Érdekesség: a csatornahálózat építése megelőzte az ivóvízrendszer kiépítését. Korábban fahordókba merték a vizet a Tiszából. A következő lépés egy kisnyomású, vezetékes ivóvízellátás volt, mely szintén a Tiszából táplálkozott, ám a hordalék miatt hamar eltömődött a vezeték, és a vízminőség sem volt már kielégítő. Az 1900-as évek elején merült fel a korszerű vízellátás igénye, és 1904-re valósult meg az a rendszer, amelynek része a Szent István téri víztorony és az I-es Vízmű is. 1903-tól mélyfúrású kutakból nyerik a környék ivóvizét, mára 85 ilyen kút üzemel összesen 7 víztermelő teleppel – ezek felelősek Szeged és Algyő ellátásáért, a hálózat együttes hossza 676 km. 4 üzemelő víztorony, összesen 9600 köbméter vizet tárol – ezek a horribilis számok jelzik, micsoda szervezőmunkát igényel egy nagyváros ivóvízellátása – tudtuk meg Bodor Dezsőtől.
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.