ARC

Sörmámor a Feketesas utcában

Sörmámor a Feketesas utcában

2019. február 9., szombat
Sörmámor a Feketesas utcában

Turák Balázs a feleségével közösen vezeti a Sörök háza nevű különleges egységet Szegeden a Feketesas utcában. Balázsék életének nagy részét az üzlet tölti ki, de ezt egy cseppet se bánják. A saját kutatásaiknak és a sör iránti megszállottságuknak köszönhetően közel 400-féle különböző sörrel várják a folyékony kenyér szerelmeseit.

– Honnan jött az ötlet, hogy különleges sörözőt nyissatok?

– Kifejezetten sok borszaküzlet van Szegeden, de előttünk sörszaküzlet egy se volt. Ezért 2013-ban úgy döntöttünk, hogy megcélozzuk ezt a piaci rést. Az első üzletünk még a Petőfi sugárút elején volt, onnan költöztünk át a Feketesas utcába.

– Mennyire nehéz elindítani egy ilyen vállalkozást Szegeden?

– Nagyon! Erre kell egy felvevőpiac és a szegedi lakosságon belül kevesen nyitottak az ilyen fajta sörökre. Pesten több mint tízszer ennyien élnek, értelemszerűen ott több hasonló bolt is van. Szerintem Szegeden még egy ilyen bolt nem bírna fennmaradni. Ebből nem lehet meggazdagodni, de nyújt egy alapvető anyagi biztonságot a családnak, és ez a legfontosabb.

– Az életetek mekkora részét tölti ki ez az üzlet?

– Körülbelül a száz százalékát. De egy cseppet sem bánjuk, nagyon szeretjük ezt csinálni. Ez egy különleges életforma.

Turák Balázs a sörök megszállottja. (Fotó: Kovács Ferenc)

– Rengeteg belga, angol, cseh és magyar kézműves sörötök van. Honnan tudjátok ezeket beszerezni?

– Ez változó. Elsősorban maguktól a sörfőzdéktől szoktunk vásárolni, illetve van egy-két magyarországi nagyker, akik forgalmaznak ilyeneket.

– Mi alapján döntitek el, hogy milyen sört vásároltok?

– Saját kutatás alapján. Évente háromszor szoktunk elutazni különböző országokba tárgyalni. Legutóbb Londonban voltunk, ahol négy sörfőzdét is meglátogattunk és mindegyikből hoztunk különböző kézműves söröket. De korábban jártunk már Csehországban, Hollandiában és Belgiumban is.

Dübörög a sörforradalom

- Jelenleg Magyarországon reneszánszukat élik a kézműves sörök, és szerintem ez még egy jó darabig így is marad. Igazából Amerikában a ’80-as években indult a sörforradalom és a mai napig dübörög, úgyhogy itthon is erre lehet számítani. Az erősebb sörfőzdék, akik megbízható minőséget produkálnak, biztosan hosszú évekig fennmaradnak a piacon – fogalmazott Turák Balázs, a Sörök Háza üzletvezetője.

– Mennyire változó a vevőkör? Vannak törzsvendégek?

– Egyre több törzsvendégünk van, de ezzel együtt rengeteg új arc is megfordul nálunk. Az a jellemző, hogy aki egyszer megkedvelte ezt a helyet, az utána többször is visszatér.

– Melyik sört viszik leginkább?

– Nincs kimondottan sláger. Vannak trendek, például mostanában a savanyú sörök, a sós búzák és az IPA-k a legnépszerűbbek. De ez mindig változik, ahány ember, annyi ízlés.

Turák Balázs a saját kutatásai alapján választja ki azokat a söröket, amelyeket az üzletében árul. ( Fotó: Kovács Ferenc)

– Mekkora a jelenlegi kínálat?

– Karácsonykor 550-féle sörünk volt, most „csak” 370 van. Szépen el szoktak fogyni, bár hozzáteszem, vannak, amik elsősorban a magasabb áruk miatt beragadnak. De van egy naptárunk, amibe előre felírjuk a szavatosság lejártának dátumát, ha esetleg nem fogy eléggé, akkor akcióssá tesszük, úgy pedig el szoktak kelni.

– Ha ki kellene emelned egy sört a háromszázhetven közül, melyik lenne az?

– Nehéz kérdés, de azt mondanám, hogy a The Kernel, ami most csapon van. Ez egy nagyon ritka stout típusú sör, ami Londonon kívül nem nagyon jutott ki máshová. Mi hoztuk be először az országba, csak a pesti Csak a jó sörben, és nálunk lehet kapni. Először visszautasított a sörfőzde, mondván, hogy ő a londoni pubokat szolgálja és nem érdeke, hogy külföldre kerüljön a sör. De egy másik londoni sörfőzdénél dolgozik egy szegedi srác, akinek a közbenjárásával végül sikerült megegyeznünk.

Különleges csapból különleges sör folyik a Sörök házában. (Fotó: Kovács Ferenc)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.