Közélet

Szegeden tartott beszédet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan

Szegeden tartott beszédet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan

2023. október 5., csütörtök
Szegeden tartott beszédet az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan

Farkas Bertalan vadászpilóta, űrkutató, űrhajós tartott előadást a Szegedi Tudományegyetem Szabadegyetemének részeként„A magyar űrtevékenység múltja, jelene, jövője”címmel a József Attila Tanulmányi és Információs Központban - írja a Délmagyar

Az űrhajós kiemelte hogy a világűrig könnyű volt eljutni, de órási önfegyelem és sok lemondás kellett ahhoz, hogy űrhajós lehessen, hiszen illik komolyan venni az ilyen feladatot, ha rábízzák az emberre.

Rámutatott, a mondás úgy szól, hogy az számít űrhajósnak, aki legalább egyszer már megkerülte a világot. Mára ezeknek az embereknek a száma 640-re nőtt.

Beszélt az űrhajózás korai éveiről, amikor az amerikai és szovjetek együtt szálltak fel. Akkoriban, amikor Farkas Bertalant kiválasztották három társával hét vadászpilóta közül, akkor összesen még csak 240 űrhajós vadászpilóta volt világszerte. Közülük pedig csak egy mehetett a világűrbe.

Elárulta, az ő korában olyan szigorú szabályok voltak, hogy csak az lehet űrhajós, akinek a gerincoszlopához képest szimmetrikusan van a két veséje, emiatt egyik barátja elesett a lehetőségtől, mivel az ő veséi nem feleltek meg ennek a feltételnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.