Közélet

A Mi Hazánk polgármesterjelöltet állít, Botka balliberális ármánykodással néz szembe, de beáll mögé a Nép Pártján Mozgalom

A Mi Hazánk polgármesterjelöltet állít, Botka balliberális ármánykodással néz szembe, de beáll mögé a Nép Pártján Mozgalom

2023. október 5., csütörtök
A Mi Hazánk polgármesterjelöltet állít, Botka balliberális ármánykodással néz szembe, de beáll mögé a Nép Pártján Mozgalom

A ma már Jobbik-Konzervatívok néven működő párt egyre jobban elaprózódik. Mint ismeretes, korábban ebből nőtt ki a Mi Hazánk Mozgalom, a Polgári Válasz, illetve a Nép Pártján Mozgalom. Szeptember újabb fordulatokat hozott, Vona Gábor bejelentette, hogy a Második Reformkort párttá alakítja, azóta pedig a Jobbikból, majd Mi Hazánkból kilépett Volner János jelentette be, hogy újraéleszti a Huxit nevű pártját. 

Szegeden az említett hat pártból gyakorlatilag csak a Mi Hazánk Mozgalom és a Nép Pártján Mozgalom tudja magát képviselni, pénteken pedig Vona Gábor fog Szegedre látogatni, népszerűsíteni újabb pártját. A szegedi képviselettel rendelkező két pártot többek között arról kérdeztük, mekkora esélyt látnak arra, hogy a Jobbik-Konzervatívok vissza tudják-e építeni szegedi jelenlétüket, illetve az abból kinövő új pártok Szegeden is megszerveződnek-e, továbbá az önkormányzati választáson való indulásuk részleteiről is érdeklődtünk.

Ezzel kapcsolatban azt is megtudtuk, Botkának a balliberális oldal ármánykodásaival is meg kell küzdenie.

A szegedi Jobbik megsemmisülése

A szegedi Jobbik gyakorlatilag tavaly novemberben megszűnt. Közösségi oldalukon még a nevüket sem változtatták meg Jobbik-Konzervatívokra, utolsó bejegyzésüket pedig még Tóth Péter tette közzé, 2022. november 23-án. Egyetlen önkormányzati képviselőjük, Simon-Fiala Donát még 2020-ban hagyta ott a pártot, azóta független. A kilépők közül többen is megszólaltak lapunknak, akik elmondása szerint 2020 óta taggyűlés sem volt és 2022-re pedig egyedüli aktív tagként csupán a Bács-Kiskun vármegyében élő Komjáti Zoltán maradt. Azt is elmondták, Komjáti a 2022-es dorozsmai kampányához is a DK-tól kapott kölcsön aktivistákat. 2023 áprilisában pedig maga Komjáti Zoltán árulta el lapunknak, hogy felszámolják a helyi szervezetet és választókerületi szervezetbe tömörödnek. További részletek ITTolvashatóak.

- Várható, hogy az újabb pártok a korábbi szegedi jobbikosokat bevonzzák, esetleg új embereket megszólítsanak és tagszervezeteket hozzanak létre? 

A Nép Pártján Mozgalom szegedi elnöke, Tóth Péter erre úgy reagált, hogy azok a pártok, amelyeket hiteltelen emberek hoznak létre, már születésük pillanatában bukásra vannak ítélve.

Vona egyszer már cserbenhagyta a választókat, akik ezt nem felejtik el neki

- mondta lapunknak. Majd azzal folytatta, szerinte Volner János igazából a Fideszt támogatja.

Összességében úgy fogalmazott róluk: Ők az ellenzéki szavazók szemében hiteltelenek, így a jelenlétük súlytalan.

Dr. Tímár Tamás, a szegedi Mi Hazánk Mozgalom alelnöke szerint akiket meg lehetett azokat már valamelyik párt megszólította a korábbi Jobbikból.

Itt nem kifejezetten politikusokra gondolok, hanem tagokra, vagy esetleg szimpatizánsokra, akiket teljesen elárult a Jobbik.

Ha csak megnézzük Vona Gábor új pártját, már ott is lehet látni, hogy az alapítók, illetve az elnökség teljesen új arcokból tevődik össze, ez persze érthető egy ekkora árulás illetve bukás után, hogy a régi szimpatizánsoknak, tagoknak semmi bizalmuk már felé - folytatta Tímár.

 
- A Jobbik-Konzervatívok vissza tudják építeni szegedi jelenlétüket?

Egyértelműen nem"

- kezdte mondandóját Tóth Péter. Úgy véli, azzal hogy a Jobbik elnöksége „megpuccsolta” Jakab Pétert letette a fegyvert és átállt a Fidesz pártjára, amelyet a tagság árulásnak tartott.

A Jobbiknak vége. Nemcsak Szegeden, az országban is"

- tette hozzá.

A Mi Hazánk Mozgalom erre egy rövid, diplomatikus választ adott:

Nem gondolom, bár ez legyen az ő kihívásuk."

 
- Az egykor népes szegedi Jobbik tagsággal mi történt? Folytatják a politikai tevékenységüket? Amennyiben igen, mely pártokban?  

A Nép Pártján szegedi elnöke ennél a kérdésnél a Huxit és a Jobbik-Konzervatívok után a Mi Hazánkat is a Fideszhez sorolta. Tudomása szerint a Jobbik egykori tagságának egy része a Mi Hazánkban folytatja, de többség az ő általa vezetett szervezethez csatlakozott.

A Mi Hazánk Mozgalom megerősítette,

természetesen nálunk is van pár kiábrándult régi szegedi Jobbik tag akik erősitik a csapatunkat."

Kiemelték, a szegedi tagszervezetben egy taguk vállal aktív politikai szerepet az egykori Jobbikból, az elnökük, Fackelmann István.

 
- A közelgő önkormányzati választáson együtt tudnának működni az említett öt párttal, várható esetleg szövetség? Amennyiben valamelyikkel nem, miért nem lát rá lehetőséget?

Sem Vona Gábor, sem Toroczkai László, sem Volner János, sem Bencsik János pártjaival nem kívánunk szövetségre lépni. Volt időnk megismerni egymást, tudjuk kik ők, tudjuk hogyan szolgálják ki a hatalmat"

- fogalmazott Tóth Péter, aki az újabb fideszezés sugallása után ki is mondta az egykori párttársairól: „Ők mindannyian azért léptek ki a Jobbikból, hogy átálljanak a Fidesz pártjára. Jakab Péter az egyetlen, aki azért lépett ki a Jobbikból, mert maga a Jobbik állt át a Fidesz pártjára. Mi viszont maradunk a Nép Pártján. Ezért nem lehet összefognunk a rezsim csatlósaival.”

A Mi Hazánk Mozgalom szintén nem kíván semmilyen közös szerepet vállalni sem a Jobbik-Konzervatívokkal, sem azon utódpártjaival, de más pártokkal sem.

Egyszerűen azért mert nincs is rá szükségünk és saját utunkat fogjuk járni, nem kérünk a hazaáruló pártokból, napról- napra erősebbek vagyunk.

- A Nép Pártján Mozgalom támogatni fogja Botka Lászlót a polgármesteri cím ismételt megszerzésében és ezáltal együtt fog működni az őt támogató pártokkal?

Természetesen"

- árulta el Tóth, aki Botka Lászlót tartja a legalkalmasabb személynek a város vezetésére.

Nagy küzdelem lesz ez ismételten a polgármesterünknek, mivel országosan is csökkeni fog a természetes szövetségeseinek száma, illetve a különböző zsugorodó balliberális pártok ármánykodásaival, valamint a kormányzati központosított akarattal is meg kell küzdenie a jövőben"

- fejtette ki, bár azt nem tette hozzá, milyen balliberális pártok ármánykodására gondol.

Ezt követően elmondta azt is, a Nép Pártján Mozgalom és személyesen saját maga is igyekszik ezektől a folyamatoktól mentesen támogatni a regnáló polgármestert.

- A Mi Hazánk Mozgalom saját polgármesterjelöltet fog állítani vagy beáll más jelöltje mögé? 

Saját polgármesterjelöltet fogunk állítani és örömmel jelenthetem be, hogy a képviselőjeltökkel is jól állunk már a legtöbb körzetben"

- válaszolt utolsó kérdésünkre is dr. Tímár Tamás alelnök.

Frissítés:

Tóth Péter abban látja Botka László természetes szövetségeseinek csökkenését, hogy szerinte kevesebb ellenzéki polgármester fog győzni 2024-ben, mint korábban,

mivel a legtöbben nem megfelelően ragadták meg a 2019-ban elnyert felhatalmazásukat és akarva akaratlanul is kiszolgáltatott helyzetbe vezették a városukat vagy éppen fővárosi kerületeiket."

Az ármánykodás szót pedig pontosította:

Ez alatt a szóhasználat alatt pedig azt a lehetetlen helyzetet értettem, amikor a százalékokban mérhetetlen pártocskák nem a választókért végzett munkától várják életben maradásukat, hanem pusztán az összefogás asztalánál újra és újra kialkudott pozícióktól. Ezeknek a pártocskáknak nem a pozíciókért kellene harcolniuk, hanem a választókért. A Nép Pártján, a legutóbbi felmérés szerint immár 5 százalékos pártként, ezt teszi. A Nép Pártján Szegeden azt szeretné elérni, hogy egy jelölő szervezetként induljunk közösen Dr Botka László polgármestert támogatva, megdolgozva a választók támogatásáért – minden más esetet ármánykodásnak, azaz a baloldali pártocskák cica harcának tekintünk"

- írta lapunknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.