Egyetem

Az SZTE a legjobb magyar egyetem a QS rangsor szerint

Az SZTE a legjobb magyar egyetem a QS rangsor szerint

2023. június 28., szerda
Az SZTE a legjobb magyar egyetem a QS rangsor szerint

A legjobb magyar egyetemként végzett a Szegedi Tudományegyetem a Quacquarelli Symonds (QS) frissen megjelent világranglistáján - derül ki az egyetem közleményéből.

Az idei, 20 éves jubileumi rangsor összeállításához a QS több változtatást végzett: új indikátorokat vezetett be és módosította egy-egy értékelési szempontja százalékos súlyozását. Így a nemzetközi ranglista hűen követheti le az elmúlt évek változó felsőoktatási trendjeit, prioritásait, valamint jobban segítheti a leendő hallgatókat, hogy megtalálják a számukra megfelelő intézményeket.

A június 27-én közzétett QS World University Rankings 2024 világranglista szerint továbbra is a Szegedi Tudományegyetem Magyarország legjobb egyeteme: a nemzetközi mezőnyben az SZTE a 601-610. helyen végzett, többek között olyan intézményekkel közösen, mint a londoni Kingston University, a philadelphiai Drexler University vagy az ausztrál Charles Darwin University.

A rangsor idén hat helyett már kilenc szempont szerint vizsgálta a felsőoktatási intézményeket: az akadémiai elismertség (40% helyett idén 30%), a munkaadók visszajelzései (10% helyett 15%), az oktatók és a hallgatók aránya (20% helyett 10%), a tudományos munkák idézettsége (20%), a nemzetközi hallgatók (5%) és a nemzetközi oktatók, kutatók aránya (5%), továbbá – újdonságként – a kutatási együttműködések nemzetközi diverzitása (5%), a végzettek elhelyezkedési aránya és a szakterületükön nagy hatással bíró alumnusok száma (5%), valamint a társadalmi és környezeti fenntarthatóságért tett erőfeszítések (5%) képezték az értékelés alapját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.