Egyetem

Az ázsiai hun temetők feltárásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

Az ázsiai hun temetők feltárásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

2023. június 20., kedd
Az ázsiai hun temetők feltárásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem

Belső-Mongóliában és az Altáj régióban kezdhet meg hamarosan ásatásokat Dr. Neparáczki Endre, a szegedi egyetem kutatója egy új magyar-kínai együttműködésnek köszönhetően - írja közleményében a Szegedi Tudományegyetem.

Az SZTE és a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemének Nemzeti Kulturális Fejlesztési Intézete által megkötött együttműködési megállapodás célja az ázsiai hunok régészeti és archeogenetikai kutatása.

- Az együttműködés közös magyar-kínai kutatási projektek megvalósulását mozdítja elő – nyilatkozta az egyetemnek Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatóközpont igazgatója. A megállapodás lehetőséget kínál arra, hogy megkezdődhessen e területek közös vizsgálata és feldolgozása. Mindemellett sor kerül majd többek között akadémiai kutatások és cseretevékenységek lebonyolítására, magas szintű tehetséggondozásra, tanár-diák csereprogramokra és közös tudományos munkák publikálására.

Az együttműködést Dr. Neparáczki Endre és Li Jiashan professzor asszony, a BISU Kutatóintézet (Beijing International Studies University) igazgatója írta alá a két intézmény nevében. A megállapodáskötés hitelességének tanúja Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Pesti Máté, Magyarország pekingi nagykövete.

Fotó: Wang Lijun

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.