Alig volt hűvösebb az idei tavasz az átlagnál, de rengeteg eső esett

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az előzetes elemzések alapján az elmúlt 30 év átlagához képest valamivel hűvösebb volt a 2023-as tavasz, eső viszont majdnem 20%-kal több esett a megszokottnál.

Az 1991 és 2020 közötti időszaknál 0,2 fokkal volt hűvösebb (10,9 fok) a 2023-as tavasz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. Ugyanakkor az átlagnál jóval hűvösebb és valamivel melegebb időszakok is előfordultak: a legalacsonyabb napi hőmérséklet március 4-én és 17-én is Zabarban volt mérhető, mínusz 9,2 fokig hűlt a levegő. A legmelegebb május 23-án Fülöpházán volt, 29,8 fok.

A nagyon enyhe telet még egy enyhe március követett, aminek a középhőmérséklete 1,7 fokkal átlag felett alakult. Az április viszont idén is kifejezetten hűvös időt hozott, az országos átlag 2,0 fokkal elmaradt a szokásostól. Sorozatban a harmadik április maradt országos átlagban 10 fok alatti középhőmérséklettel, amihez hasonló legutóbb több, mint 40 éve, 1980 környékén fordult elő. A májusi középhőmérséklet az átlag körül alakult. A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén 10 és 12 fok között alakult, 10 fok alatti érték csak a hegyvidéki és fagyzugos helyeken fordult elő.

A csapadékmennyiség azonban az átlag felett alakult: országos átlagban 161,9 mm eső esett, ami az éghajlati normál 116 százaléka.

A március 21%-kal, az április 13%-kal, a május 16%-kal volt csapadékosabb az átlagnál, a legnagyobb csapadékösszeget Kékestetőn (281,5 mm), a legkisebbet Nagyhegyes Elep állomáson (87,1 mm) mérték.

A legcsapadékosabb területek a Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak. Ezeken a tájakon az évszak csapadékösszege többfelé meghaladta a 200 mm-t. A legkevesebb csapadék a Tiszántúlon hullott, ahol a tavaszi csapadék mennyisége általában 100 és 150 mm közötti volt, de kisebb területeken a 100 millimétert sem érte el.

Előző sztori

Rétvári Bence: háborús időben ki kell maradni a háborúból

Következő sztori

Ismét a szegedi papucsot ünneplik