Meteor

Alig volt hűvösebb az idei tavasz az átlagnál, de rengeteg eső esett

Alig volt hűvösebb az idei tavasz az átlagnál, de rengeteg eső esett

2023. június 4., vasárnap
Alig volt hűvösebb az idei tavasz az átlagnál, de rengeteg eső esett

Az előzetes elemzések alapján az elmúlt 30 év átlagához képest valamivel hűvösebb volt a 2023-as tavasz, eső viszont majdnem 20%-kal több esett a megszokottnál.

Az 1991 és 2020 közötti időszaknál 0,2 fokkal volt hűvösebb (10,9 fok) a 2023-as tavasz - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. Ugyanakkor az átlagnál jóval hűvösebb és valamivel melegebb időszakok is előfordultak: a legalacsonyabb napi hőmérséklet március 4-én és 17-én is Zabarban volt mérhető, mínusz 9,2 fokig hűlt a levegő. A legmelegebb május 23-án Fülöpházán volt, 29,8 fok.

A nagyon enyhe telet még egy enyhe március követett, aminek a középhőmérséklete 1,7 fokkal átlag felett alakult. Az április viszont idén is kifejezetten hűvös időt hozott, az országos átlag 2,0 fokkal elmaradt a szokásostól. Sorozatban a harmadik április maradt országos átlagban 10 fok alatti középhőmérséklettel, amihez hasonló legutóbb több, mint 40 éve, 1980 környékén fordult elő. A májusi középhőmérséklet az átlag körül alakult. A tavasz középhőmérséklete az ország legnagyobb részén 10 és 12 fok között alakult, 10 fok alatti érték csak a hegyvidéki és fagyzugos helyeken fordult elő.

A csapadékmennyiség azonban az átlag felett alakult: országos átlagban 161,9mm eső esett, ami az éghajlati normál 116 százaléka.

A március 21%-kal, az április 13%-kal, a május 16%-kal volt csapadékosabb az átlagnál, a legnagyobb csapadékösszeget Kékestetőn (281,5mm), a legkisebbet Nagyhegyes Elep állomáson (87,1mm) mérték.

A legcsapadékosabb területek a Dunántúl nyugati és délnyugati részei, valamint a hegyvidékek voltak. Ezeken a tájakon az évszak csapadékösszege többfelé meghaladta a 200mm-t. A legkevesebb csapadék a Tiszántúlon hullott, ahol a tavaszi csapadék mennyisége általában 100 és 150mm közötti volt, de kisebb területeken a 100 millimétert sem érte el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.