Hírzóna

Így írtak a szegedi lapok a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányról

Így írtak a szegedi lapok a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányról

2023. május 23., kedd
Így írtak a szegedi lapok a rendszerváltás utáni első szabadon választott kormányról

33 éve ezen a napon alakult meg az első szabadon választott magyar kormány a rendszerváltás után.

Napra pontosan 1990. május 23-án alakult meg a rendszerváltás utáni kormány azzal, hogy - a Délmagyar 1990 május 24-i száma szerint - 218:126 arányban az MDF elnökét, Antall Józsefet választották meg miniszterelnöknek.

A lap, amely tegnap ünnepelte születésnapját, úgy fogalmazott, hogy a BEK-döntőben ,,Gulliték produkciójától elájult a közönség", ám a kormányprogrammal szemben ezt nem lehetett elmondani. Mint a lap írta akkor, sokan nem is kormányprogramnak, hanem irománynak nevezték Antall József programját.

A rendszerváltás utáni első kormány egyébként 43 év után volt újra koalíciós. A külföldi sajtó és a parlamenti képviselők a leghosszabban a Varsói Paktumból való tervezett kilépésről írtak a miniszterelnök megválasztásakor. A fiatal demokraták a Délmagyar korabeli tudósítása szerint ennek a gazdaságpolitikának a hiányosságait bírálták.

Az Antall-kormány ciklusa 3 évig és 6 hónapig tartott, Antall József halála után Boross Péter lett a miniszterelnök. A kormányt egy kisebb válság is megelőzte, miután 1991-ben a Torgyán József vezette Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt kivált a koalícióból és kettészakadt.

Az Országgyűlési Napló a következőket írja Antall József miniszterelnöki 1990. május 23-i felszólalásából: ,,Nem kell hangsúlyoznom, hogy túl az eskün, ami engem kötelez, engem egy formális eskünél, aminek tiszteletbentartása szent kötelességem – sokkal mélyebb gyökerek és sokkal nagyobb elszántság köt ehhez a nemzethez. Számomra ez a nap azt jelenti, hogy véget ért valami az életemben – és kezdődik valami új. Nem titkolom, kétségek gyötörnek; nem titkolom, a felelősség súlya olyan mértékben nehezedik reám, hogy minden akaraterőmre és hitemre szükségem van a helytálláshoz – de meg fogom tenni, azért mert vállaltam, és azért, mert ezt az esélyt ez az ország, ez a nemzet nem hagyhatja figyelmen kívül."

(Forrás: Délmagyar 121. szám / 1990. május 24.)
Kép forrása: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.