Közélet

Az Európai Bizottság szerint hazugság az ukránok állítása a Barátság kőolajvezetékről

Az Európai Bizottság szerint hazugság az ukránok állítása a Barátság kőolajvezetékről

2023. május 18., csütörtök
Az Európai Bizottság szerint hazugság az ukránok állítása a Barátság kőolajvezetékről

Egyre nagyobb botrány kerekedik a The Washington Post értesüléséből, miszerint Volodimir Zerlenszkij fel akarta robbantani a Barátság vezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra. A lap az amerikai titkosszolgálatok lehallgatásainak jegyzőkönyvét közölte, amely hitelességét a Pentagon sem cáfolta. A helyzetet az ukrán vezetékhálózatot üzemeltető UkrTransNafta vezérigazgatója fokozta, aki azt állította: Von der Leyen a Magyarországra irányuló kőolajszállítmány leállítását javasolta az ukrán cégnek, amennyiben Magyarország nem enyhít a mezőgazdasági korlátozásokon.

A közmédia tudósítója megkérdezte Ursula von der Leyent, mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. Az EB elnöke a kérdés hallatán először zavartan a papírjait kezdte lapozgatni, majd kijelentette, hogy nincs tudomása erről. A tudósító még kérdezte Ursula von der Leyent, de ő először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig csak annyit mondott: ennyi a válasz, és elvette a szót a magyar újságírótól.

Nehezen hihető, hogy az unió vezetése ne tudott volna az ukrán elnök robbantásos terveiről, hiszen azok az Egyesült Államokból szivárogtak ki – erről az Alapjogokért Központ tanácsadója beszélt a Kossuth Rádióban.

A kínos kihátrálás után az Európai Bizottság képviselete reagált

Miután belátták, valamit reagálni kell a rendkívül súlyos vádakra, az Európai Bizottság magyarországi képviselete a Telexen keresztül próbálta meg javítani az EB helyzetét. Nemes egyszerűséggel álhírnek nevezték az ügyet és - meghazudtolva az UkrTransNafta vezérigazgatóját - azt állították Von der Leyennek soha nem volt kapcsolata a vezérigazgatóval, továbbá „soha senkinek nem javasolt semmilyen lépést a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatban”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.