Közlekedés

Sokkal több jelzőlámpás gyalogos átkelőhelyre lenne szükség Szegeden

Sokkal több jelzőlámpás gyalogos átkelőhelyre lenne szükség Szegeden

2023. március 2., csütörtök
Sokkal több jelzőlámpás gyalogos átkelőhelyre lenne szükség Szegeden

Egyre több szegedi lakos félti a gyermekét a jelzőlámpák nélkül ellátott gyalogátkelőhelyeken. Olyannyira, hogy ennek több fórumon hangot is adtak. A probléma azonban nem feltétlenül oldható meg egyszerűen egy jelzőlámpával.

Nemrégiben arról írtunk, hogy a szülők féltik a gyereküket több gyalogátkelőhelyen is áthaladni: korábban a Volán székházánál lévő zebrára panaszkodtak, nemrég pedig a Szent György tér és a József Attila sugárút kereszteződésében található átkelőre.

Az ügyben megkerestük Majoros Gabriella gépjárművezető-oktatót, hogy mit gondol a lakosság kéréseiről. A válaszaiból röviden az derül ki: Szegeden még egy gyalogátkelőhelyet is nagyon nehéz kiharcolni, nemhogy egy jelzőlámpás kereszteződést.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek oka van, hiszen iszonyatos nagy befektetés egy jelzőlámpás kereszteződés kialakítása.

A gépjárművezető-oktató szerint nem a gyalogos átkelőhely a megoldás, hanem a közlekedési morál javítása.
- Rengeteg járművet látok napközben áthaladni a piros jelzésen, néha úgy, hogy mi a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten már régen állunk a pirosnál, tehát ha elindul a gyalogos, a mellette lévő sávban haladó járművek még simán elüthetik - mondta. Megjegyezte, hogy a KRESZ szerint a gyalogos átkelőhelyet fokozott óvatossággal, körültekintéssel kell megközelíteni, továbbá úgy, hogy a gyalogost észlelve hirtelen fékezés nélkül is meg lehessen állni.

Arra az állításra, hogy milyen nehéz jelzőlámpás kereszteződést kiharcolni, példaként hozta fel a Kossuth Lajos sugárút és Tavasz utca kereszteződését, amire évekig volt panasz, amikor sokkal veszélyesebb és forgalmasabb volt. Ennek ellenére csak a tavalyi évben kapott jelzőlámpákat. Megjegyezte, egyebek mellett a Katona József utca és a Kálvária sugárút kereszteződése is nagyon forgalmas, ráadásul a Katona József utcából a Kálvária felé igen nehéz kikanyarodni. Az ott parkoló autók miatt ugyanis nehéz kilátni.

Majoros Gabriella szerint a külföldi tapasztalat az, hogy az iskolák közelében forgalomirányítást végeznek a polgárőrök a tanítási nap kezdetén és annak végeztével, azaz a legforgalmasabb időszakokban.

Emlékeztetett, hogy erre korábban a Boldogasszony sugárút és a Vitéz utca kereszteződésében volt példa.

A gépjárművezető-oktató szerint a jelzőlámpák kialakítását rendőrségi kimutatásokkal lehetne indokolni, hogy történtek-e ezeken a helyeken balesetek, továbbá a lakosság is kezdeményezhet aláírásgyűjtést ennek kapcsán az önkormányzat felé.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.