Hírzóna

Ez lehet az utolsó nyári időszámítás

Ez lehet az utolsó nyári időszámítás

2023. március 25., szombat
Ez lehet az utolsó nyári időszámítás

Vasárnap hajnalban 2 óráról 3 órára kell hajtani az órát, amivel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Az Európai Unió már eltörölte az óraállítást, ugyanakkor a tagállamoknak 2024-ig kell eldönteniük, melyik időszámításnál maradnak.

1980 óta használják a téli-nyári időszámítás rendszerét Magyarországon. A kezdetek kezdetén az volt az óratekergetéssel a cél, hogy az országok energiát tudjanak vele spórolni - és ez akkoriban működött is. Az elektronikai rendszerek elterjedésével azonban a megtakarítás nem kimutatható, ráadásul több tanulmány is bizonyítja, hogy csak a baj van vele: egyes informatikai rendszerekben hibákat okoz, ráadásul az óraállítás utáni pár hétben szignifikánsan megnő a balesetek száma, mivel sokak szervezete nehezen szokik hozzá az új időszámításhoz, ami egyúttal új alvási ciklust is kíván.

Az Európai Parlament 2019 tavaszánmegszavazta azóraátállítás uniós szintű eltörlését, ami az egyik legnagyobb támogatást hazánktól kapta. A koronavírus-járvány miatt azonban ezt elhalasztották, a 2021-es határidőt 2024-ig tolták ki.

Ígyjövőre már nem lesz átállítás, minden országnak a választott téli vagy nyári időszámításra kell beállni.

Hogy Magyarország melyik időszámítást fogja véglegesíteni, azt még nem tudni, a tudományos érvek ugyanakkor a téli mellett voksolnak: ezzel az időszámítással ugyan már fél 3-kor felkelne a nap nyáron és a megszokotthoz képest viszonylag korán, fél 8 körül lemenne a legrövidebb éjszaka napján, de nem terhel meg minket élettanilag.

Nem úgy, mint ellenkező esetben: a nyári időszámítás a téli hónapokban - például a leghosszabb éjszaka napján - azt eredményezné, hogy akár reggel fél 9-ig is sötét lenne - igaz, 4 óra előtt nem menne le a nap.

Egy dolog biztos: az óraállítás napjai meg vannak számlálva.

(via Időkép)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.