Sport

Ádám Martin góljával nyerte meg idei első meccsét a magyar válogatott

Ádám Martin góljával nyerte meg idei első meccsét a magyar válogatott

2023. március 23., csütörtök
Ádám Martin góljával nyerte meg idei első meccsét a magyar válogatott

Legutóbb 2018 őszén találkozott az észt és a magyar válogatott, akkor magyarok 2-0-ra nyertek a Nemzetek Ligájában játszott meccsen. Akkor tétmeccsen nyolcezer néző volt a lelátón, most negyvengyezren voltak kíváncsiak az idei év első válogatott meccsére, ami felkészülési találkozó volt az Eb selejtezőre.

Fotók: MTI/Mónus Márton és MTI/Koszticsák Szilárd

A találkozót az észtek kezdték bátrabb játékkal, több kisebb helyzetet dolgoztak ki a magyar kapu előtt. A 15. percben Sappinen tizenhatoson belülről leadott lövését Dibusznak kellett védenie. Válogatottunk szép fokozatosan vette fel a ritmust, a 21. percben Sallai cselezte be magát balról a tizenhatos sarkára, ahonnan két védő közül lövéssel próbálkozott, bár Heinnek nem igazán volt nehéz védenie, de ez volt az első kaput eltaló lövése válogatottunknak. Bár egyre inkább a magyar válogatott irányította a játékot, de a jól záró észt védelemmel szemben csak nehezen jutottak helyzetig.

A 39. percben Vécsei adott remek passzt középről a jobboldalt meglóduló Bollának, aki nagy sebességgel indult a kapu felé, megverte védőjét és 15 méterről a balfelső sarokba lőtt. Ez lett volna Bolla első találata a válogatottban, de a videóbíró les miatt érvénytelenítette. A 43. percben aztán már nem volt se bíró, se videóbíró, aki elvette volna a magyar gólt. Szoboszlai bal oldali szögletét Kalmár jobbal 18 méterről a kapu elé lőtte középről, Ádám Martin pedig az ötös bal sarkáról a kapu jobb alsó sarkába fejelite a labdát a védők szorításában. A forráskúti származású labdarúgónak ez volt az első válogatott találata. 1–0

Sok izgalmat nem hozott a második félidő első fele, bár a magyar válogatott irányította a játékot, de komolyabb helyzetet nem sikerült kialakítani. Olyannyira nem, hogy nagyobb lehetősége az észteknek volt, azonban egyszer Bolla mentett bravúrosan, majd Dibusz védett nagyot. A 69. percben Kerkez ugrott ki a balon, megkapta a labdát, majd Baranovot hagyta állva. Kerkez nagyot esett, miután Baranov rálépett a magyar válogatott sarkára, aki a földön maradt, az orvosi stábbal ballagott le a pálya szélére. Az esetet követően a VAR-vizsgálat után büntetőt ítélt a bíró. Sallai és Szoboszlai kő-papír-ollóval döntött arról, hogy ki lövi a büntetőt, végül Sallai állt a labda mögé. Középmagasan lőtt kicsivel a középtől balra, Hein pedig megfogta a büntetőt, a kipattanóra nem értek oda a magyarok.

A 76. percben csereként érkezett a pályára a tavaly tavasszal a Szeged-Csanád GA csapatát erősítő Csoboth Kevin, aki egy perccel később bal szélen hagyta ott a védőjét és az első labdaérintéséből, majd a tizenhatos vonaláról nagy erővel lőtte a labdát Hein kapujára, aki csak egy bravúros védéssel tudta hárítani a próbálkozást. A háralévő időben jöttek a cserék mindkét oldalon, de az eredmény már nem változott.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Észtország 1–0 (1–0)
Budapest,
 Puskás Aréna, 41 000 néző. V: Altmann (osztrák)
MAGYARORSZÁG:
 Dibusz – Lang, Orbán, Szalai A. – Bolla (Botka, 84.), Kalmár (Kleinheisler, 60.), Vécsei (Nagy Á., a szünetben), Kerkez – Szoboszlai (Csoboth, 76.), Ádám M. (Gazdag, 60.), Sallai R. (Németh A., 76.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
ÉSZTORSZÁG: Hein – Paskotski, Kuusk, Baranov (Tougjas, 82.), Pikk (Reinkort, 84.) – Ojamaa (Sorga, a szünetben), Shein (Miller, a szünetben), Vassiljev (Tunjov, 64.), Käit, Sinyavskiy – Sappinen (Zenjov, a szünetben). Szövetségi kapitány: Thomas Häberli
Gólszerző: Ádám M. (41.)

A magyar válogatott legközell hétfőn este háromnegyed 9-kor Bulgária ellen lép pályára a Puskás Arénában, Európa bajnoki selejtező mérkőzésen.

Őze Tibor, labdarúgó szakedző, a SzegedMA szakértője

Láthatóan hátul és elől nem kísérletezett Marco Rossi, középpályán viszont kipróbált embereket. A Nemzetek Ligájában látottakhoz képest mást kell majd játszanunk, támadóbban kell fellépnünk az Eb selejtezőkben. Éppen ezért a középpályán támadóbbak voltunk, illetve a két szélsővédő, Kerkez és Bolla mélyről indulva csatlakozott a támadáshoz és bontotta a védelmet. Bolla gólja, amit ugyan nem adtak meg végül és Kerkez kiharcolt tizenegyese mutatta, hogy ez nem rossz taktika. Ugyanakkor arra figyelnünk kell, hogy a baloldalunk emiatt sebezhető volt. Bolla bemutatkozása jól sikerült, stabil volt, és Csoboth is nagyon jól szállt be a játékba, kihasználta a gyorsaságát, bátran cselezett a debütálásán. Kalmáron látszott, hogy még nem nyerte vissza a formáját a sérülése után, hogy hol tart a visszatérésben, azt most le tudta mérni Marco Rossi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.