Egyetem

Szinte teljes mértékben teljesítette tavalyi vállalásait a Szegedi Tudományegyetem

Szinte teljes mértékben teljesítette tavalyi vállalásait a Szegedi Tudományegyetem

2023. február 7., kedd
Szinte teljes mértékben teljesítette tavalyi vállalásait a Szegedi Tudományegyetem

Tavaly, a modellváltást követő első évben szinte 100 százalékban teljesítette vállalt indikátorait a Szegedi Tudományegyetem - közölte a felsőoktatási intézmény.

A közlemény idézi Fendler Judit kancellárt, aki szerint objektívvé és összemérhetővé vált az átalakult felsőoktatási intézmények teljesítménye, és valós verseny alakult ki abban, hogy a legkiválóbbakat vonzzák magukhoz az intézmények, és a legmagasabb szintű tudást biztosítsák számukra.

Az SZTE öt évre szóló, indikátorokon alapuló szerződése szerint forrásai 30 százalékát már a tavalyi évre is normatív módon, teljesítményhez kötötten kapta. Az intézmény az indikátorrendszer alapján tavaly csaknem 96 százalékot ért el, ez magyarországi viszonylatban kiemelkedő teljesítmény.

A siker oka az, hogy az egyetem az oktatás, a kutatás és a gyógyítás területén is a kiválóságra törekszik, és a különböző fejlesztések révén olyan támogató környezetet alakít ki, amely szintén a kiválóságok kibontakozását támogatja - hangsúlyozta a kancellár.

Az egyetem jelentős fejlesztéseket valósít meg: jelenleg is zajlik az Infektológiai Klinika és Oktató Központ, a Bartók Béla Művészeti Kar, valamint a Fogorvostudományi Képzési Tömb építése, illetve felújítása. Ezek mellett újabb, az oktatást, a kutatást és a gyógyítást segítő projektek megvalósításához is elnyert támogatást az SZTE. Ezek között említette a szakember az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium programot, a Fenntartható Zöld Kémia és Mobilitás Kompetencia Központ kialakítását, az onkológiai eszközpark vagy a diagnosztikai és terápiás endoszkópia-szolgáltatás fejlesztését, valamint az energetikai beruházásokat.

Tavaly az SZTE-n nőtt az informatika alapképzésen tanuló duális hallgatók száma, csökkent a hallgatói lemorzsolódás aránya az orvos- és egészségtudományi, az informatikai és a természettudományi alapképzési területeken. Fendler Judit szerint mindez a tanulmányi sikerességet támogató intézkedéseknek köszönhető, így például annak, hogy módosították a tanulmányi és vizsgaszabályzatot.

Az egyetem sikeres beiskolázási kampányának köszönhetően évek óta folyamatosan növekszik az SZTE-re jelentkező száma: 2022-ben 14 518, első helyen pedig 7218 diák választotta az ország legjobb egyetemét - emelte ki a kancellár.

A Magyar Tudományos Művek Tárában nőtt az intézmény polgárai által jegyzett tudományos, magas minősítésű folyóiratokban megjelent publikációinak száma, és ugyancsak emelkedett ezek idézettsége. Bővültek az SZTE a kutatás-fejlesztési és innovációs, valamint művészeti és kulturális pályázatokból származó forrásai, valamint a vállalati megbízásokhoz, szolgáltatás értékesítéshez és a saját tulajdonú gazdasági társaságok tevékenységéhez kapcsolódó bevétel.

A kancellár közölte, az elért eredményeknek köszönhetően megszerzett forrás egy részét a dolgozók motiválására fordították, a többletjövedelem a teljesítményhez kötötten tükrözte az egyetemi célokhoz való hozzájárulás mértékét. Az SZTE a többletforrás egy másik részét a hallgatói jóllétre, ösztöndíjra és kollégiumfejlesztésre kívánja fordítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.