Közélet

Idén 88 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged

Idén 88 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged

2023. február 5., vasárnap
Idén 88 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged

A város idei költségvetési tervezetéhez 20 oldalas szöveges leírást készített Botka László polgármester. A dokumentumban a kormány hosszas kritizálása és hibáztatása mellett leírta, hogy mely területekre mennyit költene Szeged idén-írja a Délmagyar.

A városvezető kiemelte, hogy a város bevételei a kiadásaival egyensúlyban tarthatóak, mely alapján a költségvetés bruttó mérlegfőösszege 88 milliárd 129 millió 89 ezer forint. Ebből az intézmények számára átadandó és az intézmények kiadási oldalán is megjelenő halmozott összeg 17,5 milliárd.

Prioritások

A városvezető a prioritások között említette, hogy az önkormányzat 5300 embernek biztosít munkát, számukra több mint 1 milliárd forint keretösszegű bérkompenzációs forrást biztosítanak a költségvetésben. A szociális támogatási rendszerre is több pénz jut, a tavalyi 1,2 milliárd helyett másfél milliárdot szánnak erre idén.

Kitért arra, hogy a tavalyi évtől eltérően többlet forrást biztosítanának városrészi fejlesztésekre és a Tisza Szeged főutcája első ütemének kivitelezési munkáira, amelyekre 700 millió forintot allokál a város, de 1,1 milliárd forintból folytatják a városi úthálózat és csapadékvíz elvezetésének karbantartását és megújítását is.

A kulturális ágazatot érintően arról számolt be, hogy egyetlen jelentős bevételnövekedés látható, méghozzá a színház állami támogatási összegében, amely 1 milliárd forint lett.

Energiaköltségek

Kiegészítő támogatásként mintegy 1,3 milliárd forintot terveztek be az energiaköltségek részbeni fedezetére adott januári állami energiaköltség támogatásként. Botka számításai szerint ez várhatóan még a közvilágítás költségváltozását sem fedezi. A Tiszavirág Sportuszoda működtetésére 117 millió 856 ezer forint állami támogatást terveztek a büdzsébe, ami az éves energiaköltségek egy tizedére elegendő.

Energia áremelkedés miatti támogatás II. félév előirányzat megnevezéssel szintén csaknem 1,3 milliárdot tartalmaz a tervezet, amellyel kapcsolatban a polgármester megjegyezte, hogy „ezen állami kompenzációs bevétel elmaradása a helyi tömegközlekedés, a közvilágítás, a bölcsődei és óvodai közfeladatok ellátását magas mértékben kockáztatja”.

Bevételek

A költségvetési tervezet közhatalmi bevételei között – amely a helyi és központi adókat, a bírságokat és a pótlékokat tartalmazza – bevételeként 19,6 milliárdot tartalmaz. A működési bevételeken belül nagyobb tételt képeznek a tulajdonosi bevételek, amely csaknem 3,6 milliárd forintra lett tervezve, ezen belül a parkolási bevétel több, mint másfél milliárd forint. Ingatlanhasznosítási szerződés alapján, az IKV Zrt. részéről fizetendő haszonbérleti díjra 895 millió. Osztalékbevételt a Szegedi Vízmű Zrt.-től 162 milliót, míg az IKV-tól 850 milliót vár a város, egyéb tulajdonosi bevételekre 1,5 milliárdot terveztek.

Finanszírozási bevételek soron az előző évi költségvetési maradvány előzetesen számolt összege 10,2 milliárd forint. Tavalyi évi adóbevétel ideiglenes lekötéséből pedig 3,8 milliárdos áthozatal is keletkezett.

A Vízügyi Építési Alap bevételeként 1,7 milliárdos bevétellel számolhat idén Szeged, míg ennek az alapnak a jövőbeni feladataira csaknem 6 milliárd forint felhalmozási célú maradvány igénybevételét tervezik. A költségvetési szervek bevételeit csaknem 4,9 milliárd forintban tartalmazza a tervezet.

A polgármester leírta, hogy köznevelési feladatokra kevesebb forrás érkezik az államtól, mint ahogy az intézményi gyermekétkeztetésre is, bölcsődei ellátásra azonban több. Az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységgel, továbbá a család és gyermekjóléti központtal kapcsolatos támogatás emelkedett, a kulturális intézmények állami támogatása viszont csökkenést mutat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.