Politika

Gulyás Gergely: a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására

Gulyás Gergely: a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására

2023. február 25., szombat
Gulyás Gergely: a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be a legfontosabb kormányzati intézkedésekről.

A kormány a háború mellett gazdasági kérdésekkel és a gyermekvédelmi ügyekről is tárgyalt a héten. Gulyás Gergely elmondta, Európa sodródik a háború felé, és Magyarországra is egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy változtasson az álláspontján.

A kormány szerint a magyar érdek változatlan: ki kell maradni a háborúból. Továbbra sem fogunk fegyvereket szállítani, és sürgetjük a mielőbbi tűzszünetet 

- mondta a miniszter. Hangsúlyozta:

Ororszország felelős a háborúért, Ukrajnát humanitárius eszközökkel segítjük, és mindent megtesznek a kárpátaljai magyarok érdekében.

Életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy minden háború elől menekülőt segítenek. 

"Ebben a háborúban csak vesztesek lesznek, nagyon nagy a pusztítás, életeket menteni csak tűzszünettel és békével lehet" - mondta a miniszter. A világban egyre többen állnak a béke mellett, így a kínaiak is békét sürgetnek. Ha NATO tagállamok vesznek részt ebben a küzdelemben, az a harmadik világháborúval fenyeget - tette hozzá.   

Maradnak a rezsicsökkentett árak

A legfrissebb adatok szerint 4,7 millió fős a foglakoztatottság itthon, és ez 46 ezerrel több, mint egy éve. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság válságálló - mondta Gulyás. Szólt arról is, hogy a rezsicsökkentett árak továbbra is fennmaradnak az átlagos fogyasztásig, így 181 ezer forintos segítséget kapnak a családok - mondta Gulyás.

A költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani, a választási évben sikerült hiányt csökkenteni 

- hívta fel a figyelmet Gulyás. Idén is tovább csökkenti a kormány a hiányt, de ehhez szükség van pluszbevételekre. Ezek a pluszbevételek pedig azokból a szektorokból érkeznek, ahol extraprofit keletkezik, tehát, marad az extraprofitadó.

A gazdasági helyzetet is tárgyalta a kormány, a legfrissebb adatok szerint 4,7 millióan dolgoznak, ez 46 ezerrel több az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest.

A miniszter úgy fogalmazott: a magyar gazdaság erejét mutatja, hogy miközben energiaár-növekedés tapasztalható a világban, ennek ellenére 46 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint egy évvel ezelőtt.

Kiemelte: a családokat és a nyugdíjasokat tovább védi a kormány, a 180 ezer forintos rezsitámogatással. A vállalkozásokat beruház-ösztönzési támogatásokkal segíti a kormány, mivel a külföldi tőke beáramlása évről évre növekszik. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a költségvetési egyensúlyt fenn kell tartani: a választás évében hiányt csökkentettünk, csak olyan költekezést engedtünk meg, amely mellett a hiányt csökkenteni tudjuk.

A magas energiaáraknak vannak nyertesei, ahol extraprofit keletkezik, ilyenek a multinacionális cégek, nekik továbbra is lényegesen nagyobb mértékben kell hozzájárulniuk a költségvetéshez, ezért a kormány kész arra, hogy tárgyaljanak a nagy cégekkel az extraprofit-adóval kapcsolatban, aminek a mértéke a tavalyival egyenlő

– emelte ki Gulyás Gergely. 

Szigorítanak a gyermekvédelmi törvényen

A miniszter megfogalmazása szerint a  gyermekvédelem témája is előkerült, mert volt egy konkrét eset, mely alapján világossá vált, hogy a kormánynak tennie kell valamit. 

A tárcavezető hangsúlyozta: tűrhetetlen, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél a hatalmával. 

A rendelkezésre álló információk alapján felelőtlenség, hogy erről korábbi viszgálat nem indult. - A gyermekpornográfia bűncselekményeinek a száma növekedett, tavaly bizonyos mértékben mérséklődött - emelte ki a miniszter. 

Elmondta, a tankerületi vezetőt, aki egy korábbi bejelentés alapján nem csinált semmit B. Zsolt elmozdítása esetében, azóta kirúgták. Mint mondta: 

a kormány kész a gyermekvédelmi szabályok megszigorítására.

MTI/Kovács Tamás

Ez teljesen elfogadhatatlan

Az ügyeleti ellátást veszélyezteti az orvosi kamara lépése. A kamara elnöke írásban is adott véleményt, miszerint a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és a háziorvosi ellátást össze kell vonni - mondta Gulyás. Hozzátette: a kormány ennek fényében lépett. 

Úgy fogalmazott, az, hogy a MOK etikai eljárást indítana azok ellen, akik ebben részt vesznek, teljesen tűrhetetlen, és elfogadhatatlan. 

Nem érdekelnek minket a külföldi reakciók a gyermekvédelmi törvény esetleges szigorítása kapcsán - mondta a miniszter egy másik újságírói kérdésre.

A háború által felvetett elvi és gyakorlati kérdésekre választ kell adni, és ez a magyarázata annak, hogy miért lesz erről országgyűlési határozat. 

Nagy megtiszteltetés Ferenc pápa látogatása

Nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápa áprilisban Magyarországra látogat - mondta egy másik kérdésre a miniszter.  

Nem jó újra látni a múlt legsötétebb árnyait

Gulyás az antifák támadásáról azt monta, hogy a legszigorúbb fellépésre van szükség. Úgy látja, a múlt legsötétebb árnyait nem jó újra látni.

Nincs még időpontja az Orbán-Zelenszkij találkozónak

Egyelőre még nincs pontos időpontja egy esetleges Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozónak - mondta egy másik kérdésre Gulyás. 

Lesz-e nemzeti tüzép?

Egyelőre még nincs döntés arról, hogy lesznek-e nemzeti tüzépek - mondta kérdésre reagálva a miniszter. 

Via: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.