Először kezeltek génterápiával SMA-s csecsemőt Magyarországon, Szegeden szűrték ki

Február 10-én megtörtént az első újszülöttkorban kiszűrt SMA-s csecsemő génterápiás kezelése Magyarországon – írja sajtóközleményében a Szegedi Tudományegyetem.

A mérföldkő elérésében alapvető szerepet vállalt a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája, ahol a gyermeket újszülöttkorában szűrték ki.

Az újszülöttkori szűrés jelentőségét az adja, hogy a korai felismerésen és terápián keresztül nagyban segíti a súlyos, visszafordíthatatlan károsodások megelőzését, illetve azok mértékének csökkentését.

Az SZTE Szűrőlaboratóriumában 2022 novemberétől nyílt lehetőség az SMA pilot szűrővizsgálatára a kötelező újszülöttkori szűrésekhez kapcsolódóan. Az itt végzett laborvizsgálat jelentősen felgyorsította egy további SMA-s újszülött diagnózishoz és kezeléshez jutását is – írja az egyetem. Hozzáteszik, a Szűrőlaboratórium bízik abban, hogy a tavaly megkezdett SMA szűrővizsgálat a 2023-as évben is folytatódhat, hozzájárulva ezzel további újszülöttek életminőségének jelentős javulásához.

A kép illusztráció!

Előző sztori

Közel 10 ezer bagoly telelt hazánkban

Következő sztori

Márton Anita újra országos bajnok lett