Közélet

Sosem volt még ilyen kihalt a Gogol utca

Sosem volt még ilyen kihalt a Gogol utca

2023. január 10., kedd
Sosem volt még ilyen kihalt a Gogol utca

Az energiaválság miatt január-február környékére datálják a szakértők a legnagyobb bezárási hullámot a kiskereskedelmi egységek és a vendéglátósok körében. A bezárási hullám Szeged főutcáin egyelőre elvétve látszik, vannak azonban olyan zugok, amik mára már teljesen kihaltak.

A koronavírus-járvány után még el sem tudtak kezdeni igazán talpraállni a vendéglátósok és egyes kisboltok, amikor kitört az orosz-ukrán háború, elhozva az újabb, még a pandémiánál is súlyosabb válságot. Szeged önkormányzata ebben az időszakban lényegében több területet is hagyott pusztulásnak indulni: az egyik a Cserepes sor, a másik pedig a Passzázs sor. Utóbbi mára szinte teljesen kihalt, a magas bérleti díjak miatt végeredményben szinte minden üzlethelyiség bezárt a környéken.

A Gogol utcán viszont még ennél is drámaibb a helyzet.

A szegediek számára már nem újdonság, hogy ennek az utcának az útburkolata rendkívül rossz állapotban van, az aszfaltot sok helyen felveri a fák gyökérzete és a közvilágítás is hagy kívánnivalót maga után. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt ráadásul a városvezetés a terveihez képest már nem garantálja, hogy egyhamar felújításra kerül a szakasz. Márpedig egy igen forgalmas utcáról van szó, amiben még kereszteződés is van.

A szebb napokat is megélt utcán feltűnően sok a bezárt üzlet. Rögtön, amint a Tisza Lajos körút felől elindulunk, rögtön szembetűnik az az egyesített szociális intézmény, amit március elejéig - több önkormányzati intézményhez hasonlóan - bezártak.

Az utcán több lakóközösség is él, akiknek rászoruló, idős tagjai idáig innen, a lakóhelyükhöz közel szerezhettek meleg ételt. Márciusig azonban máshová kell átjárniuk ugyanezért - ráadásul ezen helyek egyike sincs a legközelebb a Gogol utcához

Az Alsókikőtő soron, a Kereszttöltés utcán, illetve a Kossuth Lajos sugárúton lehet márciusig sorbanállni ebédért.

Nem sokkal messzebb újabb zárt épület kerül a szemünk elé: a Dublin Pub. A nagymúltú szórakozóhely Szeged egyetlen kimondottan ír stílusú kocsmája volt, ahol ennek megfelelő italválasztékkal is találkozhatott az, aki betévedt. A Pub azonban tavaly szeptemberben az energiaválság miatt bezárt - az üzemeltetők akkor átmeneti bezárásról beszéltek, azóta nem adott a hely életjelet magáról.

Szeptember óta üresen áll a Dublin Pub.

A Londoni körút felöli oldalhoz közeledve több olyan helyiségre is bukkantunk, melyeknek a nyitva tartása alapján nyitva kellene lennie, mégsincs. Nem kizárt, hogy a tulajdonosok továbbra is téli szabadságukat töltik, erről szóló tájékoztatást azonban nem találtunk kihelyezve a bejárati ajtókon. Így például erősen kérdéses az alábbi szolárium helyzete is.

Egy néhai ékszerkereskedést is találtunk, melynek a nyitvatartása alapján szinten nyitva kellene lennie, azonban amikor ott jártunk, nem volt így. A kép alapján pedig nem vagyunk benne biztosak, hogy valaha is ki fog még.

Az utca közepén a Szent-Györgyi Albert Agóra parkolóbejáratát is zárva találjuk, ami szintén zárva tart március elejéig. Ennek ellenére egy-két hirdetményből kiderül, hogy a hely szellemisége nem állt meg, továbbra is szerveznek eseményeket, csak az épület falain kívül.

Az igazán áldatlan állapotok a legszélső, Londoni körutat keresztező oldalon találhatók. Itt már egymást érik a ki- és eladó helyiségek, ráadásul egymás mellett.

A Gogol utca helyzet jelen formájában rendkívül aggasztó. A vélhetően magas bérleti díjakkal, a vitatható gazdasági döntésekkel pedig nem érződik úgy, mintha a többi kiskereskedő biztonságban lenne a városban. Emiatt pedig nem kizárt, hogy rövidesen több kisebb utca is hasonló sorsa jut.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.