Sosem volt még ilyen kihalt a Gogol utca

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az energiaválság miatt január-február környékére datálják a szakértők a legnagyobb bezárási hullámot a kiskereskedelmi egységek és a vendéglátósok körében. A bezárási hullám Szeged főutcáin egyelőre elvétve látszik, vannak azonban olyan zugok, amik mára már teljesen kihaltak.

A koronavírus-járvány után még el sem tudtak kezdeni igazán talpraállni a vendéglátósok és egyes kisboltok, amikor kitört az orosz-ukrán háború, elhozva az újabb, még a pandémiánál is súlyosabb válságot. Szeged önkormányzata ebben az időszakban lényegében több területet is hagyott pusztulásnak indulni: az egyik a Cserepes sor, a másik pedig a Passzázs sor. Utóbbi mára szinte teljesen kihalt, a magas bérleti díjak miatt végeredményben szinte minden üzlethelyiség bezárt a környéken.

A Gogol utcán viszont még ennél is drámaibb a helyzet.

A szegediek számára már nem újdonság, hogy ennek az utcának az útburkolata rendkívül rossz állapotban van, az aszfaltot sok helyen felveri a fák gyökérzete és a közvilágítás is hagy kívánnivalót maga után. A jelenlegi gazdasági helyzet miatt ráadásul a városvezetés a terveihez képest már nem garantálja, hogy egyhamar felújításra kerül a szakasz. Márpedig egy igen forgalmas utcáról van szó, amiben még kereszteződés is van.

A szebb napokat is megélt utcán feltűnően sok a bezárt üzlet. Rögtön, amint a Tisza Lajos körút felől elindulunk, rögtön szembetűnik az az egyesített szociális intézmény, amit március elejéig – több önkormányzati intézményhez hasonlóan – bezártak.

Az utcán több lakóközösség is él, akiknek rászoruló, idős tagjai idáig innen, a lakóhelyükhöz közel szerezhettek meleg ételt. Márciusig azonban máshová kell átjárniuk ugyanezért – ráadásul ezen helyek egyike sincs a legközelebb a Gogol utcához

Az Alsókikőtő soron, a Kereszttöltés utcán, illetve a Kossuth Lajos sugárúton lehet márciusig sorbanállni ebédért.

Nem sokkal messzebb újabb zárt épület kerül a szemünk elé: a Dublin Pub. A nagymúltú szórakozóhely Szeged egyetlen kimondottan ír stílusú kocsmája volt, ahol ennek megfelelő italválasztékkal is találkozhatott az, aki betévedt. A Pub azonban tavaly szeptemberben az energiaválság miatt bezárt – az üzemeltetők akkor átmeneti bezárásról beszéltek, azóta nem adott a hely életjelet magáról.

Szeptember óta üresen áll a Dublin Pub.

A Londoni körút felöli oldalhoz közeledve több olyan helyiségre is bukkantunk, melyeknek a nyitva tartása alapján nyitva kellene lennie, mégsincs. Nem kizárt, hogy a tulajdonosok továbbra is téli szabadságukat töltik, erről szóló tájékoztatást azonban nem találtunk kihelyezve a bejárati ajtókon. Így például erősen kérdéses az alábbi szolárium helyzete is.

Egy néhai ékszerkereskedést is találtunk, melynek a nyitvatartása alapján szinten nyitva kellene lennie, azonban amikor ott jártunk, nem volt így. A kép alapján pedig nem vagyunk benne biztosak, hogy valaha is ki fog még.

Az utca közepén a Szent-Györgyi Albert Agóra parkolóbejáratát is zárva találjuk, ami szintén zárva tart március elejéig. Ennek ellenére egy-két hirdetményből kiderül, hogy a hely szellemisége nem állt meg, továbbra is szerveznek eseményeket, csak az épület falain kívül.

Az igazán áldatlan állapotok a legszélső, Londoni körutat keresztező oldalon találhatók. Itt már egymást érik a ki- és eladó helyiségek, ráadásul egymás mellett.

A Gogol utca helyzet jelen formájában rendkívül aggasztó. A vélhetően magas bérleti díjakkal, a vitatható gazdasági döntésekkel pedig nem érződik úgy, mintha a többi kiskereskedő biztonságban lenne a városban. Emiatt pedig nem kizárt, hogy rövidesen több kisebb utca is hasonló sorsa jut.

Előző sztori

Szijjártó Péter: Magyarország és Szerbia is közvetlenül és súlyosan érzi a háború és a migráció hatásait

Következő sztori

Nincs megállás: tovább emelkedtek a lakásárak az EU-ban