Nincs megállás: tovább emelkedtek a lakásárak az EU-ban

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az euróövezetben és az EU-ban folytatódott a lakásárak emelkedése éves bázison tavaly a harmadik negyedévben, de az előző negyedéveknél kissé mérsékeltebb ütemben – jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

Az MTI azt írja, tavalyi harmadik negyedévben 6,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak az euróövezetben az egy évvel korábbihoz képest a lakásár-index (House Price Index, HPI) alapján. Az Európai Unió egészében 7,4 százalék volt az éves áremelkedés mértéke a harmadik negyedévben.

Az áremelkedés üteme lassult az előző negyedévihez képest, a második negyedévben az euróövezetben 9,2 százalékos, az EU-ban 9,8 százalékos volt az éves áremelkedés.

A második negyedévi árszintet a harmadik negyedévi 1,0 százalékkal haladta meg az euróövezetben, és 0,9 százalékkal múlta felül az EU-ban.

Azok között az uniós tagállamok között, amelyekről adatok állnak rendelkezésre, a harmadik negyedévben egy kivétellel mindegyikben emelkedtek a lakásárak éves bázison. Közöttük is tizenötnél 10 százalékot meghaladó volt, a legnagyobb mértékű Észtországban, 24,2 százalékos, Magyarországon a második legnagyobb, 21,0 százalékos, Litvániában pedig 19,3 százalékos. Az egyetlen kivétel Dánia, ahol 2,4 százalékkal csökkentek a lakásárak 2022 harmadik negyedévében 2021 harmadik negyedévéhez képest.

Az előző negyedévhez képest húsz tagállamban nőttek a lakásárak a harmadik negyedévben. A legnagyobb mértékben, 5,8 százalékkal Cipruson emelkedtek a lakásárak. Bulgáriában 4,1 százalékos, Ausztriában 4,0 százalékos volt a negyedéves áremelkedés a tavalyi harmadik negyedévben. Magyarországon 1,0 százalékos lett az éves áremelkedés.

Csökkenést hat országban regisztráltak, Dániában 3,8 százalékosat, Svédországban 3,1, Finnországban 1,3 százalékosat, Romániában 1,2, Olaszországban 1,0 és Németországban 0,4 százalékosat.

Via: MTI

Előző sztori

Sosem volt még ilyen kihalt a Gogol utca

Következő sztori

Szegeden folytatódhat Bróker Marcsi ügye