Gazdaság

Nagy Márton szerint Magyarország kivédi a recessziót 2023-ban

Nagy Márton szerint Magyarország kivédi a recessziót 2023-ban

2023. január 24., kedd
Nagy Márton szerint Magyarország kivédi a recessziót 2023-ban

A megsokasodott gazdasági kihívások ellenére el kell kerülni a recessziót, sőt, a magyar kormány célja, hogy a 2022-es 4,5 százalékos növekedést követően 1,5 százalékos növekedést érjen el az ország 2023-ban - jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden Budapesten, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó üzleti ebédjén.

Hozzátette: emellett kezelni kell az inflációt, és fel kell oldani az ikerdeficitet. Mindez csak úgy lehetséges, ha a kormány gazdaságpolitikája továbbra is innovatív marad. Az év végére egyszámjegyű lehet az infláció, az államháztartási hiány a GDP-hez viszonyított aránya 70 százalék közelébe mérséklődhet - mondta.

Nagy Márton szerint számos gazdasági kihívást tartogat a 2023-as év. Ide sorolta a geopolitikai feszültségeket, az európai energiakrízist, a versenyképesség romlását, Kína gazdaságának beindítását, a közelgő USA-EU kereskedelmi háborút, valamint az időjárási szélsőségeke.

Kiemelte: Magyarország gazdasági növekedése export- és beruházásvezérelt marad, ehhez új finanszírozási struktúrát és új energia-, ipar-, és foglalkoztatáspolitikát kell kialakítani.

A miniszter szerint újra kell gondolni a stratégiai ágazatok rendszerét is. A stratégiai ágazatok esetében erősebb szektorális és területi fókuszra van szükség, kiemelt ágazat leheta járműipar, az akkumulátorgyártás, az egészség-, és gyógyszeripar, az energiaipar, élelmiszeripar, kutatás-fejlesztés, felsőoktatás, szállítás, raktározás, telekommunikáció, turisztika, bank- és biztosítási szektor, valamint a hadiipar - sorolta.

Nem lehet más cél, mint hogy minél több és minél jobb beruházásokat hozzanak Magyarországra - mondta, hozzátéve: vonzónak kell maradni, és folyamatosan javítani kell a versenyképességet, csökkentve a bürokratikus terheket.

A beruházások nagysága 2023-ban elérheti a 20 ezer milliárd forintot, az FDI éves beáramlását a beruházások arányában 20 százalék felett kell tartani - jelezte a miniszter.

Tájékoztatása szerint 2020-ban Franciaország volt a magyarországi FDI-állomány ötödik legnagyobb forrása. Az állam nem marad tétlen, 2023 februártól megindítják a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot 700 milliárd forintos keretösszeggel. Február 1-jétől lesz elérhető az EXIM új programjának három kedvezményes hitelkonstrukciója az energiaválságban érintett hazai vállalatoknak. Ez védheti meg a teljes foglalkoztatottságot, így kerülhetjük el a recessziót - összegezte Nagy Márton.

MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.