Közélet

Megszületett a megállapodás, nem lesz sztrájk a Volánbusznál

Megszületett a megállapodás, nem lesz sztrájk a Volánbusznál

2023. január 12., csütörtök
Megszületett a megállapodás, nem lesz sztrájk a Volánbusznál

Sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) vezetése között. A többkörös egyeztetés eredményeként létrejött a megállapodás a szakszervezet fenntartott két követeléséről – az egységes üzemanyag-normarendszer megvalósításáról és a munkába járás szabályozásáról, így nem lesz sztrájk a Volánbusznál – közölte lapunkkal a közlekedési társaság.

Azt írták, a SZAKSZ 2022 októberében több követelést támasztott a munkáltatóval szemben, majd október 25-én két órás figyelmeztető sztrájkot tartott.

A követelések nagy része a kollektív szerződés megváltoztatására irányult, ezek vonatkozásában a bíróságok megállapították, hogy nincs helye munkabeszüntetésnek, mindössze két követelés – a munkába járási költségtérítés mértékének megemelése és az egységes üzemanyag-norma bevezetése – vonatkozásában lehet jogszerű a sztrájkjog gyakorlása.

Ennek megfelelően ebben a két témában folytatódtak – több fordulóban – a konstruktív tárgyalások a felek között, melyek 2023. január 12-én eredményesen zárultak – olvasható a közleményben.

A megállapodás értelmében 2023. január 1-jétől a Volánbusz a munkába járási költségtérítés mértékét további 2 forinttal megemelte, illetve vállalta, hogy bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát azzal a kitétellel, hogy a gazdasági lehetőségeinek figyelembevételével továbbra is fenntartja a 80%-os kifizetési korlátot.

A szakszervezet elfogadta, hogy az egységesítést a munkáltató az üzleti tervben szereplő sarokszámok megtartása mellett tudja csak vállalni, ezért a vonatkozó szabályokat időről-időre felül kell vizsgálnia.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.