Meteor

Téli napforduló: az év leghosszabb éjszakája

Téli napforduló: az év leghosszabb éjszakája

2022. december 21., szerda
Téli napforduló: az év leghosszabb éjszakája

A pillanat, amikor a csillagászati télbe lépünk, késő este, háromnegyed 11 után két perccel jön el.

Ma az év legkurtább nappalát éljük. Mostantól viszont egyre hosszabbodnak a nappali órák, és kifelé megyünk a depresszióveszélyt hozó időszakból. Csak a bő 15 órás mai éjjelen jussunk túl!

A téli napforduló azt a pillanatot jelöli, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól.

Innét már napról napra egyre nő a világos napszak hossza. Három hónap múlva aztán fele-fele arányban lesz az éjszakával. Nyár derekáig hosszabbodik, majd ismét fogyatkozik, és jön a sötétebbre fordító ősz.

A régiek hiedelme szerint titkokat rejt mai éjszaka: úgy hitték, ez a boszorkányjövések ideje. Úgy vélték, a banyák vándorlása nem olyan ijesztő, mint a Szent György- vagy a Szent Iván-éji bűbájosságok, de azért ez is félelmetes. A fiatal lányok viszont ezt, a leghosszabb éjszakát tartották a legalkalmasabbnak a szerelmi varázslásokra.

Fotó: Időkép

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.