Támogatást kaptak a Homokhátság mezőőrei

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy 80 millió forinttal támogatja a kormány a Homokhátság déli részének településein a mezőőri szolgálatok működését – közölte Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) mórahalmi polgármester csütörtökön a Csongrád-Csanád megyei kisvárosban.

A politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az illegális migráció a határtérség önkormányzatainak állandó és egyre komolyabb feladatot jelent.

A migrációs nyomás egyre inkább fokozódik, s mind nehezebb helyzetet teremt a határ mentén élők számára. Az érkező határsértők egyre agresszívebbé válnak, és folyamatos az embercsempészek tevékenysége. Az illegális bevándorlók egyre több kárt okoznak az itt gazdálkodóknak – hangsúlyozta a polgármester.

Közölte, a térségben gyakran találni hátrahagyott autókat, egyre több a szemét, és növekszenek a mezőgazdasági károk, romlik az itt élők szubjektív biztonságérzete.

A helyzet kezelése érdekben az önkormányzatok folyamatosan igyekeznek segíteni a határrendészeti feladatok ellátását. Támogatják a határtérségben működő polgárőrszervezetek és az ország más részeiből érkező polgárőrök munkáját – mondta. Hozzátette, a mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása.

Kiemelte, a kormányzati támogatás fedezi a személyi és dologi kiadásokat, a lovas és kutyás szolgálatok működési költségét.

Sánta Gizella (független) ruzsai polgármester elmondta, míg korábban a migráció jellemzően azokat a településeket érintette, melyek határa egybeesik az államhatárral, bő egy évvel ezelőtt a probléma megjelent náluk is. Emlékeztetett, a falu polgárőrei tavaly októberben fedezték föl az első embercsempészeket a településen, azóta pedig folyamatosan fordulnak elő ilyen esetek.

(via MTI)

Előző sztori

Változik a parkolási rend az év végén

Következő sztori

Hivatalos: 232 ezer forint lesz a minimálbér