Gazdaság

Megszavazták az uniós gázársapkát

Megszavazták az uniós gázársapkát

2022. december 19., hétfő
Megszavazták az uniós gázársapkát

Megállapodtak az uniós energiaügyi miniszter a gázárplafonról. Szijjártó Péter szerint ezzel az EU magasabb áron fizetteti meg a gáz árát, mint amennyibe az a piacon kerül.

A megállapodás értelmében a gázárplafon akkor lép életbe, ha az első hónapra szóló holland gáztőzsde, a TTF szerződés árai három napon át magasabb mint 180 euró/megawattóra. Ez 95 euróval kevesebb, mint amennyit a bizottság eredetileg javasolt. Ráadásul eredetileg akkor lépett volna életbe a gázársapka, ha 10 napon keresztül meghaladta volna a 275 euró/megawattórát.

Az árplafon a tervek szerint 2023. február 15-én lét életbe - egyelőre még nem fog a tőzsdén kívüli kereskedésekre vonatkozni.

Németország sokáig erősen ellenezte az ársapkát, mivel attól tartott, hogy a többet fizető régiókba irányítják át az értékes szállítmányokat az intézkedést következtében. Végül Olaf Scholz-ék is megszavazták.

A gázárakra vonatkozó felső határ bevezetését korábban Hollandia és Ausztria is ellenezte, a szavazáson ők azonban a tartózkodás mellett döntöttek, Magyarország pedig ellenezte azt.

A döntés még nem végleges, az uniós jogi eljáráson is át kell esnie, és február 1-től kell bevezetni. Az áraknak megawattóránként 35 euróval kell meghaladniuk a cseppfolyósított földgáz világpiaci átlagárát ahhoz, hogy az intézkedés életbe lépjen. A rendelet egy felfüggesztési mechanizmust is tartalmaz arra az esetre, ha az veszélyeztetné az energiaellátás biztonságát az Unión belül.

Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy Facebook-oldalán megjelent videóban úgy fogalmaz: az Uniós gázársapkával az a probléma, hogy többért akarják kifizettetni vele a gáz árát, mint amennyibe a piacon kerül. Hozzátette: szerinte az Uniónak inkább azzal kellett volna foglalkoznia, hogyan lehetne növelni az Unióba áramló földgáz mennyiségét, és hogyan lehetne a kontinens vezetékrendszerét úgy fejleszteni, hogy azt a mennyiséget szét lehessen osztani az országok között.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.