Hírzóna

Elhalasztották a döntést az uniós pénzekről

Elhalasztották a döntést az uniós pénzekről

2022. december 6., kedd
Elhalasztották a döntést az uniós pénzekről

A várakozásokkal ellentétben az Ecofin mai, brüsszeli ülésén nem szavaztak a magyar helyreállítási terv elfogadásáról. Elhalasztották a döntést az uniós forrásokat jogállamisági kritériumokkal összekötő úgynevezett kondicionalitási eljárásról, valamint a globális minimumadóról is, az ukrajnai támogatási programnak is csak egy része volt napirenden – írja a Magyar Nemzet.

A gazdasági és pénzügyminisztereket tömörítő tanács keddi ülésén a hazánkat is érintő témák azért vesztették aktualitásukat, mert az Európai Bizottság egy teljesen új, frissített értékelést készít a magyar helyzet kapcsán. 

A lépés logikus, hiszen a november végi döntés óta a magyar Országgyűlés már meg is szavazta a magyar vállalásokat, valamint a kormány újabb vállalásokat is tett, ezért a bizottság döntését megalapozó értékelés már idejétmúlt, annak frissítésére van szükség

mutat ráa Magyar Nemzet.

Mindeközben a brüsszeli Politico arról ír, az Európai Unió két kulcsországa, Németország és Franciaország segít hazánknak a Brüsszellel folytatott jogállamisági vitában. A két ország képviselői úgy látják, Magyarország nagyobb előrelépést tett a korrupcióellenes intézkedések terén, mint amekkorát Brüsszel elismer. Szerintük ugyanis az Orbán-kormány teljesíti azt a 17 korrupcióellenes reformot, amelyet a források befagyasztásának elkerülése érdekében vállalt, és ezt a befagyasztás arányának csökkentésével kellene tükrözni, amely jelenleg a kohéziós alapok 65 százalékának felel meg.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a sajtóhírekkel ellentétben az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitel nem szerepelt napirenden az Ecofin mai ülésén. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.