A negyedik gyertya – szeretetjelkép

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Négy hete, az első karácsonyváró vasárnapon meggyújtott gyertya fénye még erőtlen volt. Aztán következett a második vasárnap, s az adventi koszorú már kissé fölfénylett. Jött aztán a harmadik, meg a mai negyedik, és a gyertyák fénye már szép erős.

Üzenetük teljes: hamarosan érkezik az újszülött gyermek, a Békesség Fejedelme. A mai vasárnap gyertyája a szeretet szimbóluma. A keresztény hagyomány szerint megidézi Keresztelő Szent Jánost is, aki Jézus eljövetelének kitartó hirdetője volt.

E nap sajátos XX. századi titulusa: aranyvasárnap – az ötvenes évekből való, abból a rideg időből, amikor a karácsony szavunkat a „fenyőünneppel” igyekeztek helyettesíteni. Ez gyenge kísérlet volt, a köznép makacsul, kitartóan ragaszkodott az ősi névhez. A kereskedőszótárban viszont meggyökerezett, s lett a nagy ajándékvásárlás jelképe. Igaz, a szolidaritást kifejező nap is ez, amikor a karitatív szervezetek áruházi gyűjtőkosarai rendre megtelnek adománnyal, a rászorulók segítésére szánt élelemmel. A sok évszázados egyházi hagyomány szellemében.

Békés adventidőt!

Fotó: Felvidék Ma

Előző sztori

Jászapáti Petra és a magyar váltó is világkupai bronzérmet szerzett

Következő sztori

Békét kért Ferenc pápa advent utolsó vasárnapján