Politika

Nagyon szoros a verseny az amerikai időközi választásokon

Nagyon szoros a verseny az amerikai időközi választásokon

2022. november 10., csütörtök
Nagyon szoros a verseny az amerikai időközi választásokon

Rendkívül szoros a verseny az időközi választásokon az Amerikai Egyesült Államokban. Jelen állás szerint úgy tűnik, a szenátus kiegyenlített lehet, a Képviselőházat pedig egyenesen visszahódíthatják a republikánusok.

Izgalmasan alakul az időközi választások eredménye az Egyesült Államokban, a végleges eredményre azonban nagyon úgy tűnik, hogy decemberig várni kell, Georgia államban ugyanis új fordulót kell majd kiírni.

A helyenként igencsak szélsőségek helyzetek teremtő időközi választások végeredményéről még mindig nehéz beszélni, ugyanis egy államban, Georgiában egyik képviselő sem érte el a szavazatok 50%-át, ami az eredmény érvényességéhez szükséges, ezért második fordulót kell majd kiírni. Ez is jól tükrözi, hogy nüansznyi különbséget vannak a demokraták és a republikánusok eredményei között.

Az állás jelenleg a következőképpen alakul:

  • 209 helyet szereztek eddig a republikánusok a Képviselőházban, miközben a demokraták 191-et - a többséghez 218 hely kell. Vagyis úgy tűnik, hogy a republikánusok itt szűk többségre számíthatnak az alsóházban.
  • A szenátusban még ennél is érdekesebb a helyzet: 49-48 a székek száma, a republikánusok javára. A gyakorlati döntéshozói többséghez a republikánusoknak 51 széket kell szerezniük, a demokratáknak elég 50, mert az alelnök velük szavaz. Tehát 3 székről nincs még döntés.

Az már szinte biztos, hogy decemberig a szenátus összetétele nem is dől el december 6-ig, ugyanis Georgia államban új fordulót kell kiírni, Nevada és Arizona pedig erősen billeg, azaz elképzelhető, hogy semelyik pártnak nem jelent többséget.

Egy biztos: egy esetleges kettős vereség Bident ellehetetleníti a hazájában és csak a külpolitika marad az egyetlen mozgástere.

További érdekesség, hogy bár a republikánusoknak jócskán sikerült felzárkózniuk két évvel ezelőtthöz képest, Ron DeSantis, Florida kormányzója fölényes győzelmet aratott államában, miközben a Donald Trump által támogatott republikánus jelöltektől látványosan elfordultak. Ron DeSantis-t párton belül is Trump legnagyobb kihívójának tartják.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy értékelte a választások eredményét, hogy ,,Magyarország barátai mind győztek." Hozzátette, ,,Barátaink biztosítottak arról, hogyha visszatér a republikánus többség, akkor helyreállítják a két ország közötti adóügyi együttműködést is." A miniszter egyúttal gratulációját fejezte ki.

(via Portfolio, MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.