Megállt az ingatlan áremelkedés Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ingatlanpiacon a 2015-ös éve eleje óta tapasztalható szárnyalás úgy tűnik, most véget ért. A covid, majd az Orosz-ukrán háború hatására kialakult áremelkedés, kamatemelés és az energia jelentős drágulása úgy tűnik, kiszúrta az ingatlanlufit. A változások már jól láthatóak az ingatlanpiaci statisztikákon. Több megyeszékhelyen is megállt az árak emelkedése és az ingatlan keresők is elég visszafogottan keresgélnek. (x)

Ingatlan keresések száma 2021-ben és 2022-ben

Minden évben január hónapban keresnek a legtöbben ingatlant . Ez így volt 2021-ben és 2022-ben is. Viszont a két évben nagyon különbözően alakult az ingatlan kereslet.

A 2021-es évben október 22-ig többnyire egyenletesen csökkent az ingatlan keresések száma, míg 2022-ben nyár elején és nyár végén is megugrott az ingatlan kereslet több hétre is.

A 2022-es nyár végi nagyobb érdeklődésnek az energia drágulás bejelentése vetett hirtelen véget. Szeptember első 3 hetében jelentős visszaesést tapasztalhattak a keresletben az ingatlan értékesítők. Az ingatlanok iránti érdeklődés 20-25%-al esett vissza nagyon rövid idő alatt.

Ingatlan kereslet különbségei

Természetesen az ingatlan keresletben is jelentős különbségek vannak az országon belül. Az alábbi ábrán 2022 október első 3 hetének ingatlan keresési különbségei láthatók.

Ahogy a fenti képen is látható, Komárom-Esztergom megyében jelentősen visszaesett az ingatlanok iránti kereslet. Akit érdekel most eladó ház Szeged városában, annak most jó esélye lehet egy kicsit nagyobb alkura.

Használt lakások árváltozása 2022-ben

A legtöbb megyeszékhelyen és Budapesten 2022-ben is tovább drágultak a lakások. Augusztusban és szeptemberben viszont több megyeszékhelyen is megállt az áremelkedés, vagy még csökkenni is kezdett a használt lakások átlag négyzetméterára. Az ingatlan kereslet csökkenése miatt az eladók kénytelenek egyre többet engedni a kínálati árból.

Már a megyeszékhelyek 60%-ánál megállt az áremelkedés, vagy csökkenni kezdett a használt lakások átlagos négyzetméterára. Budapesten szeptemberben csak pár száz forinttal emelkedett az átlagos négyzetméterár az augusztushoz képes.

A megyeszékhelyek 40%-ánál az áremelkedés még kitartott szeptemberben is. Ilyen megyeszékhely például Békéscsaba, ahol augusztushoz képest is meredeken emelkedett (16000 forinttal) a használt lakások átlagára.

Lakások árváltozása Szegeden

Akit inkább jobban érdekel eladó lakás Szeged városában, az azt láthatta, hogy a használt lakások ára augusztusban volt a legmagasabb, majd szeptemberben 2000 forinttal csökkent a négyzetméterár, ami az eladó lakások átlagárához képest nem túl számottevő csökkenés, de ha a tendencia folytatódik, akkor már jelentősebb árcsökkenés is lehet az eredménye.

A magas inflációt figyelembe véve azt lehet mondani, hogy a reál árak emelkedése már minden megyeszékhelyen megállt. Sok helyen már jelentős csökkenést is tapasztalhatnak a használt lakást keresők.

Várhatóan a kisebb és az energiatakarékos házak és lakások ára tovább fog emelkedni, míg a kevésbé korszerűek ára jelentősebben csökkenni fog, vagy csak kismértékben fog emelkedni az infláció miatt. Gyors áresés valószínűleg nem fog bekövetkezni az ingatlanpiacon.

Támogatott tartalom!

Előző sztori

Csütörtökön mutatják be Medgyesi Konstantin új könyvét a Fekete Házban

Következő sztori

Sajtóhírek szerint megvan Juan Carlos Pastor utódja