Egészség

Nem túl jó ötlet a belvárosban csapvizet inni

Nem túl jó ötlet a belvárosban csapvizet inni

2022. október 26., szerda
Nem túl jó ötlet a belvárosban csapvizet inni

A WHO Ólom Prevenciós Hetéhez kapcsolódva egy a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy felhívást - és ezzel együtt egy felmérést adott ki arról, hogy mekkora eséllyel kerülhet ólom a csapvízbe.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebook-oldalán tett ki részletes tájékoztatót arról, mitől függ, hogy ólom kerül-e a csapvízbe, és ennek alapján országosan hol és mekkora kockázati valószínűséggel történhet ez meg.

Mint a videójukban írják, a közműszolgáltató a vízóráig felelős a víz minőségéért - az ingatlanon belül már a tulajdonos feladat ennek biztosítása.

Kiemelik, hogy a régi építésű házakban nagyobb az ólomszennyeződés valószínűsége, amik az ólomcsövekből, de akár a csaptelepből is a vízbe szivároghatnak. Az ólomszennyezett víznek nincs jellegzetes íze vagy szaga.

A Központ egy kimutatást is végzett, ennek alapján pedig egy térképen ki is mutatták, hogy az ország nagyrészén ugyan alacsony az ólomszennyeződés esélye, vannak kirívó esetek.

Utóbbi alól Szeged sem kivétel: a város legnagyobb részén alacsony vagy nagyon alacsony az ólomszennyeződés kockázata, azonban a belvárosban - azon belül is különösen a Gogol utca, illetve a Klauzál és a Széchenyi tér környékén - rendkívül nagy eséllyel szennyezett a csapvíz.

Az ólomszennyeződés mértékét az NNK szerint bármelyik akkreditált laboratóriumban megvizsgáltathatjuk, illetve szűrőberendezésekkel is megelőzhető a szennyezés. Az ólmos ivóvíz a kisgyermekeknél mentális zavarokat okozhat, felnőtteknél hosszabb távon okozhat problémákat. A gyermekek mellett a várandósok a leginkább kitettek az ólomszennyeződés veszélyének.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.