Elnököt választanak Szlovéniában

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában, reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahová valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak – írja az MTI.

A választáson hét jelölt indul, kettővel kevesebb, mint öt évvel ezelőtt. Amennyiben egyikük sem szerzi meg a szavazók több mint felének támogatását, november 13-án második fordulót tartanak az első két helyezett részvételével.

A felmérések az ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) támogatásával, de függetlenként induló jelöltet, a 46 éves Anze Logart mutatták ki legesélyesebbnek, a megkérdezettek mintegy 32 százaléka őt támogatja. A németül és angolul is kiválóan beszélő Logar több ciklusban volt az SDS parlamenti képviselője, majd 2020 és 2022 között az előző, Janez Jansa vezette jobboldali kormányban töltötte be a külügyminiszteri tisztséget.

A szintén függetlenként induló, baloldali, 54 éves Natasa Pirc Musar karrierjét újságíróként kezdte, 2005 és 2014 között adatvédelmi biztos volt, majd 2015-ben ügyvédi irodát nyitott, és azóta is ügyvédként dolgozik. Rá felmérések szerint a szlovén választók mintegy 20 százaléka adná voksát.

Nem sokkal marad el tőle a kampányhoz később csatlakozó 55 éves Milan Brglez volt házelnök, a Szociáldemokraták (SD) jelenlegi európai parlamenti képviselője. Őt a választók csaknem 19 százaléka támogatja. Brglez az SD és a legnagyobb kormányzó párt, a Robert Golob vezette Szabadság Mozgalom közös jelöltje.

Szlovéniában jelenleg hárompárti baloldali kormány van hatalmon, a Szabadság Mozgalom, a Szociáldemokraták és a Baloldal részvételével.

Az említett három jelölt mellett szorítóba lép még Janez Cigler Kralj volt munkaügyi miniszter, az ellenzéki konzervatív Új Szlovénia (NSI) és Miha Kordis, a legkisebbik koalíciós párt, a Baloldal jelöltjeként. A parlamenten kívüli pártok közül Sabina Sencar nőgyógyász, a Resni.ca oltásellenes párt, valamint Vladimir Prebilic, a Zöldpárt színeiben méreti meg magát.

Előző sztori

Már dobogón a Szeged-Csanád GA

Következő sztori

Giorgia Meloni együttműködik Orbán Viktorral