Közélet

Hét éve törték át a röszkei határt az illegális bevándorlók

Hét éve törték át a röszkei határt az illegális bevándorlók

2022. szeptember 16., péntek
Hét éve törték át a röszkei határt az illegális bevándorlók

Hét éve, 2015. szeptember 16-án, egy nappal azután, hogy a magyar hatóságok lezárták a tömeges illegális migráció elől a magyar határt, tömegzavargás tört ki a röszkei határátkelő szerbiai oldalán.

A Magyarországra engedély nélkül belépni akaró, kezdetben békés tömeg agresszívvá vált, a kerítést próbálta kidönteni, majd többen kővel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket.

A tömegzavargás résztvevői ledöntötték a határt védő kaput, és jogellenesen magyar területre léptek.

https://www.youtube.com/watch?v=BbTJ37LVqYI&t=31s

Az összecsapásokban 20 rendőr sebesült meg. A röszkei hatásátkelőhelyen történek miatt később elfogták Ahmed H.-t és eljárást indítottak ellene, akirőlk kiderült hogy a migráns tagja egy iszlamista szervezetnek.

Ahmed H. a határkerítésnél. (fotó: MTI)

A szíriai férfit terrorcselekmény bűntette miatt jogerősen öt év börtönre és tíz év kiutasításra ítélte a szegedi bíróság. 2019 szeptemberében kiutasították a terroristát Ciprusra.

A 2015-ben történtekről a miniszterelnök is megemlékezett közösségi oldalán.

A határkerítés megépítése ugyan megnehezítette az átjutást a migránsok átjutását Magyarorszogra, azonban azóta is naponta több százan próbálkoznak átjutni a határon. Az illegális bevándorlásra a szervezett bűnözés is rátelepedett, és embercsempészek százai segítik az egyre agresszívabban próbálkozókat

Idén már több mint 171 ezer illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a rendőröknek,

a múlt héten több mint nyolcezer migráns próbált meg átjutni a határon, ami az idei évben az eddigi legmagasabb szám.

Háborús állapotok uralkodtak Szegedtől 17 kilométerre

A RÖSZKEI CSATA UTÓÉLETE: HATÁRKERÍTÉS ÉS HATÁRVADÁSZ EZRED

A röszkei zavargások előtti hetekben több százezer migráns lépte át a magyar határt és indult útnak Nyugat-Európába. A magyar kormány ennek megakadályozására épített a déli határon kerítést, amely ugyan teljesen megállítani nem tudta az illegális bevándorlást, de radikálisan visszaszorította. Az utóbbi időben a migránsok egyre agresszívabban próbált átjutni a határon, nem egyszer felfegyverkezve indultak útnak. Néhány hete az egymás közti nézeteltérést lőfegyverekkel rendezték, amiben egy ember meghalt. De határt védőket is támadják folyamatosan. Az országhatár védelmének megerősítésre a magyar kormány határvadász ezredet szervezett, akik közül az első, Szegeden szolgálatot adó szakasz ezen a héten tett vizsgát és a jövő héten már a határon adnak szolgálatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.