Világtükör

Reagált az erdőkért felelős államtitkár a tűzifa rendeletre

Reagált az erdőkért felelős államtitkár a tűzifa rendeletre

2022. augusztus 9., kedd
Reagált az erdőkért felelős államtitkár a tűzifa rendeletre

A WWF Hungary, számos erdész és az Agrárminisztérium után az erdőkért felelős államtitkár is reagált az új tűzifa rendeletre.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára részletes tájékoztatást adott a tűzifa rendelethez kapcsolódóan, miután az kisebb közfelháborodást keltett.

Mint írja,

A kormány fakitermelés szabályozására vonatkozó rendelete nem veszélyezteti a magyar erdőket, a faanyag minél gyorsabb piacra jutását segítő intézkedéseket tartalmazó rendelkezések kizárólag veszélyhelyzet esetére készültek, és nem lépik túl a fenntarthatósági kereteket.

Az erdőgazdálkodók hatósági ellenőrzés mellett kizárólag abban az esetben és csak átmenetileg alkalmazzák a vészhelyzeti szabályokat, amennyiben az energiaellátási krízis miatt a lakossági és közületi tűzifaigény indokolja, hogy a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát tudjanak biztosítani. Amennyiben ilyen veszélyhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik . szögezi le az államtitkár.

Zámbó szerint a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodás folyik, vagyis kevesebb fát hasznosítanak már egy évtizede, mint amennyi termett, így ,,a fenntarthatósági kereteken belül az előre tervezettnél nagyobb mennyiségű fát" lehet biztosítani.

Az államtitkár kiemelte: a rendelet lehetőségeket teremt, nem pedig utasításokat, így amennyiben nem következik veszélyhelyzet, úgy minden az eddigi tervek szerint halad.

Ugyanakkor a lehetőségeket is független hatóság ellenőrzi, ,,védett területeken a természetvédelmi hatóság is, így az erdők természeti értékei nem sérülhetnek."

(fataj.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.