Közélet

Kubai amazon papagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

Kubai amazon papagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

2022. augusztus 27., szombat
Kubai amazon papagájok keltek ki a Szegedi Vadasparkban

A Vadasparkban számos ritka, dél-amerikai papagájfajjal találkozhatnak a látogatók, köztük a legnagyobb feltűnést – már csak hangjukkal is – az arák keltik. Az amazon papagájok – bár csak közepes méretűnek számítanak – nem kevésbé színes és érdekes madarak. A kubai amazonpapagáj például kifejezetten állatkerti ritkaságnak számít, az európai állatkertekben a nemzetközi adatbázis alapján mindössze 50-60 egyedét tartják. Közülük egy költőpár Szegeden él, és már másodszor fordul elő, hogy fiókát nevelnek. A két kubai amazon fióka június elején kelt ki tojásából, és a napokban kezdtek el kijárni a költőodújukból, így már a látogatók is megleshetik őket.

Kezdetben a két fióka közül az egyik jóval bátrabb volt, a másik még csak a fejét dugta ki időnként, neki még össze kellett szedni a bátorságát ahhoz, hogy a tengerimalac társbérlőkkel megosztott röpdét felfedezze.

NEM CSAK KUBÁBAN ÉLNEK

A kubai amazonpapagájok a nevükben szereplő sziget mellett még a Bahamákon és a Kajmán-szigeteken élnek. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint legfeljebb 27 ezer egyede élhet már csak vadon, számuk folyamatosan csökken. Az élőhelyének elvesztése és a díszmadár-kereskedelem céljából való befogás egyaránt veszélyezteti. Többnyire kisebb csapatokban vagy párban élnek, elsősorban a mangroveerdőket kedvelik, ahol magokkal, gyümölcsökkel és virágokkal táplálkoznak. A Szegedi Vadasparkban 2017-ben állt össze egy pár, először a hím érkezett, miután elkoboztak és kihelyezték hozzánk a hatóságok, mert illegálisan tartották, majd Németországból érkezett mellé egy tojó. Az első két fiókájuk a Nyíregyházi Állatkertbe került, a mostani két fióka is majd egy másik állatkertbe fog költözni idővel, de természetesen őszig még meg lehet lesni az amazonok családi életet Szegeden.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.