Gazdaság

Brutális energiaválság előtt áll Európa

Brutális energiaválság előtt áll Európa

2022. július 14., csütörtök
Brutális energiaválság előtt áll Európa

Amennyiben az őszi-téli időszakban valóban fellépnek majd jelentősebb ellátási problémák az olajra és a földgázra vonatkozóan, úgy Európa működése, az emberek mindennapjai kerülhetnek veszélybe – mondta el az Origónak adott interjúban a Századvég Alapítvány vezető elemzője az energia-veszélyhelyzetről. Palóc André úgy látja, hogy

egy ponton túl már nem csupán a gazdasági kockázatok vagy a komfort lehet kérdéses, hanem szélsőséges esetben az európai emberek biztonsága.

Leszögezte azt is, hogy a magyar miniszterelnök álláspontja a kezdetektől világos: Magyarország és a magyar emberek érdekeit meg kell védeni, a magyar energiabiztonság kulcsfontosságú, ez világosan megmutatkozott az eddigi brüsszeli szankciós politika kapcsán.

A lap felhívta a figyelmet, arra, hogy hétfő óta energia-veszélyhelyzet van Németországban. 

„Az Északi Áramlat 1 vezetékén tartott, tíznapos karbantartás után Oroszország ugyanis akár végleg leállíthatja a teljes gázszállítást. Magyarországon szerdán hirdetett energia-veszélyhelyzetet a kormány” – idézi fel az Origo.hu.

A hírportál arról kérdezte a Századvég vezető elemzőjét, hogy mi történhet a németeknél, és mit idézhet elő Európában, ha valóban bekövetkezik a teljes gázszállítás végleges leállítása.

 Palóc André így fogalmazott:

Jelenleg nagy a bizonytalanság a német gázellátást illetően, a félelmek komolynak tűnnek. Amennyiben az Északi Áramlat 1 vezetékén nem indul újra a karbantartást követően a gázszállítás, úgy az beláthatatlan következményekkel járhat nem csupán Németország, a német emberek és gazdaság, hanem egész Európa számára is.

Az Origo.hu felidézte a A Nemzetközi Energiaügynökség figyelmeztetését, miszerint az európai országoknak komoly olaj- és gázellátási kihívásokkal kell szembenézniük az elkövetkező hónapokban. 

– Mi történik Európában, ha az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz? – tette fel a kérdést a lap, mire Palóc André így válaszolt:

„Amennyiben az őszi-téli időszakban valóban fellépnek majd jelentősebb ellátási problémák az olajra és a földgázra vonatkozóan, úgy Európa működése, az emberek mindennapjai kerülhetnek veszélybe.”

Hozzátette: „Egy ponton túl már nem csupán a gazdasági kockázatok, vagy a komfort lehet kérdéses, hanem szélsőséges esetben az európai emberek biztonsága, így ezek a folyamatok nem csupán gazdasági, de társadalmi és politikai szempontból is vezethetnek feszültségekhez.”

Palóc André kiemelte: A magyar miniszterelnök álláspontja a kezdetektől világos, Magyarország és a magyar emberek érdekeit meg kell védeni, a magyar energiabiztonság kulcsfontosságú, ez világosan megmutatkozott az eddigi brüsszeli szankciós politika kapcsán.

Az Origo.hu teljes interjúja ITT található.

(via Origo.hu / Magyar Nemzet)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.