KÉPGALÉRIA!

Ahová a király is gyalog jár – Vécé történelem Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Új, izgalmas kiállítás nyílt meg szerda délután a Fekete házban.  A Kanális, kloáka, klozet című tárlat a csatornázás, toalett és higiénia történetét mutatja be.

A kiállítás az ókortól indul: egy rekonstrukció segítségével bemutatja be a római Cloaca Maxima nevű nyilvános latrinákat, melyek egymás mellett elhelyezett kőülésekből álltak. A római polgárok a dolguk elvégeztével nem toalett papírt, hanem egy tengeri szivacsból készült kefét használtak, melyet használat után ecetes vízbe tettek egyfajta fertőtlenítési céllal.

Kiderül a tárlaton az is, hogy a mobil wc-k elődje a 18. században Franciaországban, a Napkirály udvarában jelent meg. Egy jezsuita szónok prédikációi annyira lehengerlőek voltak, hogy a közönség nem akart kimenni a toalettre sem, nehogy lemaradjanak valamiről. A legenda szerint ezért a hölgyek szószos tálakat vittek magukkal és az előadás alatt ezt használták folyó ügyeik elintézésére.

A kiállítás komoly szegedi anyag segítségével ismerteti a város csatornázásának, vízellátásának történetét. Szegeden a kezdetektől fogva a Tisza volt a fő vízvételi forrás: az élelmesebb lakosok belegázoltak taligáikkal a vízbe, telimerték edényeiket és szamárkordéra szerelt hordókból mérték a vizet a városban. Természetesen ez komoly higiéniai problémákat vont maga után, így egy idő után különböző módszerekkel próbálták átszűrni a folyóból nyert vizet.

A tárlaton a higiénia kapcsán megjelenik a kolera témaköre, különböző árnyékszékeket, ágytálakat, fürdőszoba-rekonstrukciókat is bemutatnak számos érdekes történet mellett. A 20. század második felének fürdőszoba trendjeit szemléltető termek pedig sokakat fognak majd nosztalgiázásra invitálni.

A kiállítás a Kiscelli Múzeum azonos című tárlatának szegedi adaptációja.

Sándor Judit képgalériája:

FRISSÍTVE A SZEGEDI FIDESZ KÖZLEMÉNYÉVEL
Előző sztori

Moltov-koktéllal akarták felgyújtani a szegedi Fidesz irodát

Következő sztori

Elkapták a Fidesz irodába betörő férfit