Gazdaság

Szabó Sándor kivéreztetésről beszél, miközben Botkáék rekordkompenzációt kaptak

Szabó Sándor kivéreztetésről beszél, miközben Botkáék rekordkompenzációt kaptak

2022. június 21., kedd
Szabó Sándor kivéreztetésről beszél, miközben Botkáék rekordkompenzációt kaptak

Szabó Sándor szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő tegnap arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány 328 milliót vett el Szegedtől az iparűzésiadó engedmények miatt. A Világgazdaság cikke alapján azonban úgy tűnik, valami félrecsúszott a képviselő szavaiban.

A képviselő Varga Mihály pénzügyminisztert interpellálta a minap az országgyűlésben. Mint fogalmazott, szerinte ,,a „költségvetés tervezetéből is egyre inkább úgy tűnik, hogy a városaink ellehetetlenítése a következő évben is folytatódni fog.”

Számos ellenzéki önkormányzat ezt arra alapozva ,,mantrázza" egy ideje, hogy a járványra tekintettel a kormány engedményeket adott a kisvállalkozásoknak az iparűzési adóból. Mint azt Szabó véli, mindezen felül „2012-ben előbb elvették a gépjárműadó 60 százalékát, majd a koronavírus-járványra történő hivatkozással elvonták a fennmaradó 40 százalékot is. Ez 35 milliárd forint kiesést jelentett a településeknek". A képviselő ezen felül a szolidaritási hozzájárulás bevezetését is kritizálta, ami - állítása szerint - további 40 milliárd forint kiesést jelent. Ráadásul a közlekedési költségvetési támogatás elmaradását is hiányolja.

Ezzel szemben a Világgazdaság arról ír: nincsenek kivéreztetve az önkormányzatok - ezt a kijelentésüket pedig épp Botkáék kijelentéseire alapozzák.

Mint a cikkből kiderül: közel 117 százalékon teljesült Szeged önkormányzatának iparűzésiadó-bevétele (ipa) 2021-ben az előirányzathoz képest. A város 8 milliárdnyi forrást tervezett, végül 9,3 milliárd folyt be. Sőt, 2020-ban ez 10 milliárd is volt.

Az előzetes tervek szerint pedig rekord születhet két év után, ugyanis akár 9,95 milliárd forint ipa is befolyhat.

Csongrád-Csanád megyeszékhelyén a helyi adók között az iparűzési adó a meghatározó, az önkormányzati alrendszer adóbevételeinek 81 százalékát teszi ki. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy Botka álláspontja szerint ez olyan állami megvonással jár, amit a szegediek a hétköznapokban is érezni fognak, miután a kormány 1 százalékban maximalizálta az iparűzési adót a kisvállalkozások számára. Ez azonban alaptalan volt a legutóbbi zárszámadás alapján.

A városvezetés viszont továbbra is borúlátó: 2022-es várakozásaik szerint az ipakiesés miatt az önkormányzati költségvetés bevételei jócskán, várhatóan 3 milliárd forinttal csökkennek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.