Szabó Sándor kivéreztetésről beszél, miközben Botkáék rekordkompenzációt kaptak

Szabó Sándor szegedi MSZP-s országgyűlési képviselő tegnap arról beszélt a parlamentben, hogy a kormány 328 milliót vett el Szegedtől az iparűzésiadó engedmények miatt. A Világgazdaság cikke alapján azonban úgy tűnik, valami félrecsúszott a képviselő szavaiban.

A képviselő Varga Mihály pénzügyminisztert interpellálta a minap az országgyűlésben. Mint fogalmazott, szerinte ,,a „költségvetés tervezetéből is egyre inkább úgy tűnik, hogy a városaink ellehetetlenítése a következő évben is folytatódni fog.”

Számos ellenzéki önkormányzat ezt arra alapozva ,,mantrázza” egy ideje, hogy a járványra tekintettel a kormány engedményeket adott a kisvállalkozásoknak az iparűzési adóból. Mint azt Szabó véli, mindezen felül „2012-ben előbb elvették a gépjárműadó 60 százalékát, majd a koronavírus-járványra történő hivatkozással elvonták a fennmaradó 40 százalékot is. Ez 35 milliárd forint kiesést jelentett a településeknek”. A képviselő ezen felül a szolidaritási hozzájárulás bevezetését is kritizálta, ami – állítása szerint – további 40 milliárd forint kiesést jelent. Ráadásul a közlekedési költségvetési támogatás elmaradását is hiányolja.

Ezzel szemben a Világgazdaság arról ír: nincsenek kivéreztetve az önkormányzatok – ezt a kijelentésüket pedig épp Botkáék kijelentéseire alapozzák.

Mint a cikkből kiderül: közel 117 százalékon teljesült Szeged önkormányzatának iparűzésiadó-bevétele (ipa) 2021-ben az előirányzathoz képest. A város 8 milliárdnyi forrást tervezett, végül 9,3 milliárd folyt be. Sőt, 2020-ban ez 10 milliárd is volt.

Az előzetes tervek szerint pedig rekord születhet két év után, ugyanis akár 9,95 milliárd forint ipa is befolyhat.

Csongrád-Csanád megyeszékhelyén a helyi adók között az iparűzési adó a meghatározó, az önkormányzati alrendszer adóbevételeinek 81 százalékát teszi ki. Ebből a szempontból nem meglepő, hogy Botka álláspontja szerint ez olyan állami megvonással jár, amit a szegediek a hétköznapokban is érezni fognak, miután a kormány 1 százalékban maximalizálta az iparűzési adót a kisvállalkozások számára. Ez azonban alaptalan volt a legutóbbi zárszámadás alapján.

A városvezetés viszont továbbra is borúlátó: 2022-es várakozásaik szerint az ipakiesés miatt az önkormányzati költségvetés bevételei jócskán, várhatóan 3 milliárd forinttal csökkennek.

Előző sztori

Szegedről az olasz élvonalba

Következő sztori

Mutatjuk Szegeden honnan érdemes figyelni az ezer éve nem látott égi csodát