Közélet

Szabó Bálint botrányos közgyűlésen lett a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke

Szabó Bálint botrányos közgyűlésen lett a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke

2022. május 5., csütörtök
Szabó Bálint botrányos közgyűlésen lett a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnöke

Tisztújító közgyűlést tartott Nyíregyházán a Magyar Kacsa- és Lúdszövetség, melynek elnöke a szegedi független önkormányzati képviselő, Szabó Bálint lett. A gyűlés azonban nem volt feszültségektől mentes.

Az eseményre több száz víziszárnyas tenyésztéssel foglalkozó gazda érkezett, sokan azonban idő előtt elhagyták a közgyűlés. Akik ott maradtak, azok Szabó Bálintot választották meg az új elnöknek.

A feszültségek ott kezdődtek el, hogy a tíz órára meghirdetett közgyűlés több mint két órával később kezdődött el. A regisztráció elhúzódott, hosszú sorokban kellett a gazdáknak várakozniuk, ami már alapból megalapozta a nyugtalan légkört.

Az ülés zárt ajtók mögött zajlott, így csak sejtések vannak arról, mi történhetett. Annyi bizonyos, hogy a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke, dr. Csorbai Attila több óra vita után elhagyta a helyszínt. A gazdák egy része is követte őt.

A gyűlésen maradt termelők tovább folytatták a közgyűlést Szabó Bálinttal, Csorbai szerint ez azonban nem volt törvényes. Elmondása szerint ugyanis egy ágazaton kívüli és abban sosem tevékenykedő jogász felhergelte az egyébként is nagyon nehéz helyzetben lévő termelőket. Emiatt még a levezető elnök személyét sem tudták megválasztani, vagyis a közgyűlés sem volt szabályosan lebonyolítva.

Az események előzménye egy februári termelői tüntetés volt, melyet Mélykúton tartottak. A termelői elégedetlenség miatt ugyanis felajánlották felmondásukat az intézőbizottság tagjai.

A közgyűlésen maradt tagok viszont a megüresedett pozíciók betöltését szavazták meg.

A Magyar Kacsa- és Lúdszövetség elnökének dr. Szabó Bálintot választották, illetve az intézőbizottságok új tagjait is megválasztották. Szabó a BAON-nak azt nyilatkozta: jogszerű volt a tisztújítás menete, de a végső döntést a bíróságnak kell meghoznia. Azt is hozzátette, hogy a tisztújító közgyűlésen részt vett Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős államtitkár, akivel az ágazat jövőjéről előremutató megbeszélést tartottak, így az előzetesen meghirdetett termelői demonstrációt nem tartották meg.

(BAON)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.