Sport

Hétvégén ismét Szeged lesz a kajak-kenu fővárosa

Hétvégén ismét Szeged lesz a kajak-kenu fővárosa

2022. május 26., csütörtök
Hétvégén ismét Szeged lesz a kajak-kenu fővárosa

Péntektől vasárnapig a szegedi Maty-éren rendezik a kajak-kenusok idei első világbajnoki válogatóversenyét.

A hatszoros ötkarikás aranyérmes Kozák Danutát néhány hete megműtötték, míg Bodonyi Dóra anyai örömök elé néz, így ők teljes egészében kihagyják az idei szezont, Csipes Tamara és Kárász Anna pedig edzésben van ugyan, de mindketten arról egyeztettek Hüttner Csaba szövetségi kapitánnyal, hogy a mostani válogatón még nem indulnak.

Ami az olimpiai számokat illeti, a hétvégi viadal pénteken a női kajak egyesek ötszáz méteres előfutamaival indul, a nagy nevek távollétében is három felnőtt világbajnokkal, Gazsó Alida Dórával, Medveczky Erikával és Kőhalmi Emesével, de ott lesz a mezőnyben Pupp Noémi, illetve a szám tavalyi ifjúsági vb-aranyérmese, Fojt Sára is.

Medveczky és Fojt együtt indul majd K-2 500 méteren. Mellettük - ahogy a hazai szövetség hírlevele kiemeli - érdemes lesz figyelni a Biben Karina, Bakó Olga párosra, amely a legutóbbi két U23-as világbajnokságon a szám aranyérmese volt, valamint a Kiss Blanka, Lucz Anna és a Kőhalmi, Rendessy Eszter egységekre is.

Férfi kajakban a négyes szempontjából fontos K-1 500 méteren óriási lesz a mezőny, összesen 55 név szerepel a rajtlistán. K-2-ben a múlt heti, racicei világkupán már bemutatkozott a Tótka Sándor, Nádas Bence, valamint az Opavszky Márk, Fodor Bence duó, mellettük a Kuli István, Csizmadia Kolos és a Béke Kornél, Varga Ádám kettős is az esélyesek között lehet.

A K-1 1000 méteren olimpiai ezüstérmes Varga a múlt heti maratoni országos bajnokságon már megmutatta, hogy biztató a formája, a tokiói bajnok Kopasz Bálint azonban idén most száll vízre először versenykörülmények között. A királyszám regnáló olimpiai arany- és ezüstérmese mellett ott lesz a mezőnyben a szintén olimpikon Béke, a háromszoros ifjúsági Európa-bajnok Kurucz Levente, ahogy az elnyűhetetlen, 44 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán is.

Kenuban a nőknél 200 egyesben Balla Virág és Takács Kincső mellett Nagy Bianka és Bragato Giada léphet elő leginkább főszereplővé és 500 párosban is vélhetően ez a négy név harcol majd a győzelemért.

A férfiaknál Adolf Balázs a Racicében elért harmadik helyével jelezte, hogy kitűnő formában van 1000 méteren, Bodonyi Andrásnak, Fejes Dánielnek és a többieknek nem lesz könnyű dolga, ha le akarják őt győzni. Ötszáz párosban a tavalyi vb-n ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám, valamint a Tokióban még ezren szereplő Adolf, Fejes páros is szerepel a rajtlistán.

Az említetteken kívül a többi világbajnoki számban is lesz verseny a Maty-éren. A második, egyben utolsó válogató egy hónap múlva lesz. Az idei vb-t augusztus 3. és 7. között a kanadai Halifaxben rendezik, a kontinensviadalra pedig a müncheni multisport Eb keretében kerül sor augusztus 18-21-én.

A 2024-es olimpia gyorsasági kajak-kenu programjában az eddigi 12 helyett már csak 10 szám szerepel majd, ezek a következők: férfi kajak - K-1 1000 m, K-2 500 m, K-4 500 m; férfi kenu - C-1 1000 m, C-2 500 m; női kajak - K-1 500 m, K-2 500 m, K-4 500 m; női kenu - C-1 200 m, C-2 500 m.

A szegedi válogató programja:
péntek:

előfutamok 9.30, döntők 15.30
szombat:
előfutamok 10.00, döntők 10.35 és 16.00
vasárnap:
előfutamok 9.00, döntők 10.20 és 15.00

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.