Közélet

Botka László: ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem

Botka László: ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem

2022. május 20., péntek
Botka László: ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem

– Az elmúlt két év viszontagságai után felemelő érzés korlátozások nélkül együtt ünnepelni – kezdte ünnepi beszédét a díszközgyűlésen a polgármester, majd hozzátette, hazánk és Szeged olyan kihívásokkal küzdött meg, amelyekre a mi életünkben eddig még nem volt példa.

Botka László ezután múltidézésbe kezdett és felelevenítette, hogy Szeged több mint 300 évvel ezelőtt, a törökök kiűzését követően nem kapta vissza egyből a szabadságát. Elmondása szerint Szeged határváros volt, ezért a császár emberei törvénytelenül kivetett adókkal szorongatták a szegedi polgárokat.

Elődeink konok és makacs emberek voltak, ha veszélyben érezték értékeiket. A szegediek a szabadság iránti vágyukat soha nem adják fel.

hangsúlyozta

1719. május 21-én városunk visszanyerte régi jogait, szabad királyi városi rangját. Szeged pedig soha nem látott fejlődésnek indult ezt követően – emlékeztetett Botka László.

A polgármester szerint, ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem. Tudták ezt a szegediek 300 évvel ezelőtt, az 1848-as szabadságharc, az 1956-os forradalom és az 1989-es rendszerváltás idején és most 2022-ben is – tette hozzá.

Botka kiemelte, Szeged idén áprilisban is összefogott és kiállt legfőbb értékei mellett.

Szeged szabadságát sikerült megerősíteni és megvédeni

– utalt az országgyűlési választás eredményeire.

A polgármester úgy látja, Szeged a „kettős szorításban” is fejlődni tudott. – A járvány mellett a központi megszorítások is megnehezítették a mindennapjainkat. Rendelők, óvodák, iskolák újultak meg, miközben a koronavírus, a háború, az infláció egyre nagyobb terheket ró a családokra – mondta az egybegyűlteknek.

A jövőt illetően elmondta, folytatják az önkormányzati lakások felújítását. – Idén is minden általános iskolás gyermek tanévkezdését 10 ezer forinttal támogatja a város, valamit nem csak a nyugdíjasok, hanem a rokkantjáradékosok is megkapják a 10 ezer forintos szociális támogatást – sorolta.

Botka László emlékeztetett, az elmúlt években a történelmi belváros olyan fontos részei újultak meg, mint a Stefánia, a Móra Ferenc Múzeum, a Tisza Lajos körút, továbbá megépült a Tiszavirág Sportuszoda és a Vértó körüli „wellness park” is.

A polgármester végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhelyek közül Szegeden a legmagasabb a foglalkoztatás és Szeged a legzöldebb város.

Botka László a beszédét követően átadta az idei év díszpolgári címét Szajbély Mihálynak, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítójának. A Pro Urbe-díjakat Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője és Duda Ernő immunológus, genetikus vehette át. A Szegedért Emlékérmeket Szeri István, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, a Tisza Volán Rt. egykori vezérigazgatója, Szilágyi Annamária színművész, és Deli Albin hagyományőrző (posztumusz) kapta meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.