KÉPGALÉRIA!

Botka László: ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

– Az elmúlt két év viszontagságai után felemelő érzés korlátozások nélkül együtt ünnepelni – kezdte ünnepi beszédét a díszközgyűlésen a polgármester, majd hozzátette, hazánk és Szeged olyan kihívásokkal küzdött meg, amelyekre a mi életünkben eddig még nem volt példa.

Botka László ezután múltidézésbe kezdett és felelevenítette, hogy Szeged több mint 300 évvel ezelőtt, a törökök kiűzését követően nem kapta vissza egyből a szabadságát. Elmondása szerint Szeged határváros volt, ezért a császár emberei törvénytelenül kivetett adókkal szorongatták a szegedi polgárokat.

Elődeink konok és makacs emberek voltak, ha veszélyben érezték értékeiket. A szegediek a szabadság iránti vágyukat soha nem adják fel.

hangsúlyozta

1719. május 21-én városunk visszanyerte régi jogait, szabad királyi városi rangját. Szeged pedig soha nem látott fejlődésnek indult ezt követően – emlékeztetett Botka László.

A polgármester szerint, ha nincs önállóság és szabadság, nincs fejlődés sem. Tudták ezt a szegediek 300 évvel ezelőtt, az 1848-as szabadságharc, az 1956-os forradalom és az 1989-es rendszerváltás idején és most 2022-ben is – tette hozzá.

Botka kiemelte, Szeged idén áprilisban is összefogott és kiállt legfőbb értékei mellett.

Szeged szabadságát sikerült megerősíteni és megvédeni

– utalt az országgyűlési választás eredményeire.

A polgármester úgy látja, Szeged a „kettős szorításban” is fejlődni tudott. – A járvány mellett a központi megszorítások is megnehezítették a mindennapjainkat. Rendelők, óvodák, iskolák újultak meg, miközben a koronavírus, a háború, az infláció egyre nagyobb terheket ró a családokra – mondta az egybegyűlteknek.

A jövőt illetően elmondta, folytatják az önkormányzati lakások felújítását. – Idén is minden általános iskolás gyermek tanévkezdését 10 ezer forinttal támogatja a város, valamit nem csak a nyugdíjasok, hanem a rokkantjáradékosok is megkapják a 10 ezer forintos szociális támogatást – sorolta.

Botka László emlékeztetett, az elmúlt években a történelmi belváros olyan fontos részei újultak meg, mint a Stefánia, a Móra Ferenc Múzeum, a Tisza Lajos körút, továbbá megépült a Tiszavirág Sportuszoda és a Vértó körüli „wellness park” is.

A polgármester végezetül arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyeszékhelyek közül Szegeden a legmagasabb a foglalkoztatás és Szeged a legzöldebb város.

Botka László a beszédét követően átadta az idei év díszpolgári címét Szajbély Mihálynak, a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítójának. A Pro Urbe-díjakat Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője és Duda Ernő immunológus, genetikus vehette át. A Szegedért Emlékérmeket Szeri István, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, a Tisza Volán Rt. egykori vezérigazgatója, Szilágyi Annamária színművész, és Deli Albin hagyományőrző (posztumusz) kapta meg.

Előző sztori

Nyereséges maradt az SZKHT

Következő sztori

Zivataros lehet a Hídivásár első napja