2030-ra utolérhetjük Ausztriát?

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lázár János bizottsági meghallgatásán úgy fogalmazott, hogy most van itt a lehetőség, hogy végre felzárkózzunk, utolérjük Ausztriát.

Csütörtökön az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatta Lázár Jánost, aki Építési és Beruházási tárca miniszterjelöltje.

A politikus magáról azt mondta, 20 éve parlamenti képviselő, ez alatt az idő alatt rengeteg ország- és városépítő munkát végzett,

a következő időszakra pedig a célja az, hogy létrejöjjön egy olyan országépítő struktúra, amelynek segítségével Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen 2030-ra,

végre olyan életszínvonal legyen az országban, amilyet minden magyar megérdemel. Az elmúlt évtizedben az állami beruházások (összértékben 23,5 ezer millárd forint) 80 százaléka infrastrukturális volt, az EU-ban Magyarország költi a legtöbb pénzt GDP-arányosan ilyen célokra, Lázár János szerint ez is mutatja a felzárkózás szándékát. A következő évtizedet is nagyon fontosnak tartja ebből a szempontból a leendő miniszter, szerinte

most van itt a lehetőség, hogy végre felzárkózzunk, utolérjük Ausztriát.

– mondta. Infrastrukturális lemaradásunkra példaként említette, hogy a nyugati szomszéd felől érkezve az első épület, ami Hegyeshalomnál látszik, egy romos volt határőrség, szerinte a cél, hogy 10 év múlva ne lehessen ilyenekkel találkozni, észre se lehessen venni, hogy átértünk a határon.

Az országépítést ésszel és szívvel kell csinálni, mondta Lázár, a magyar építész- és mérnöktársadalom szerinte ebben jó partner lehet, a minisztériumában a velük való folyamatos együttműködés a cél.

Azon fogok dolgozni, hogy az országban mindent magyar építészek tervezzenek, és mindent magyar építőipari cégek építsenek, mert engem Orbán Viktor egy magyar világ építésére kért fel

– mondta hozzátéve, hogy ez nem azt jelenti, hogy a verseny nélküliséget kínálja, hanem az előrelépés lehetőségét. Szerinte a sajtó képviselői korábban mindent elkövettek, hogy őt patás ördögként tüntessék fel a budapestiek szemében, azt a látszatot keltették, hogy ő jönni fog egy kamionnal, felszedi a köveket az Andrássy úton, és elviszi egy csongrádi faluba. Közölte, hogy ezzel szemben ő Budapestnek nagy híve, „nem a főváros fog kevesebbet kapni, hanem a vidék az eddigieknél többet” a működése alatt.

Azt mondta, ő mindenkivel együtt tud működni, a minisztérium ajtaja mindenki számára nyitott lesz,

bárkit szívesen lát egy kávéra bármikor.

De azért marad vidéki, neki az az első, a vidékben látja az ország aranytartalékát. Ezért szeretné, ha a vidék felzárkózna mindenben, pl. várható élettartamban Budapesthez.

Lázár János célja, hogy növelje a hatékonyságot, a kiszámíthatóságot, átalakítani az állami beruházások rendszerét, és mindenben az átláthatóságot hirdet. Ennek jegyében ismertette, miket tervez a következő pár évben. Számba kell venni például szerinte, hány állami beruházás van folyamatban az összes, amelyek teljes keretösszege 10 ezer milliárd forint, és gondoskodni arról, hogy ezek rendben záruljanak. Párbeszédet kell kialakítani minden szereplővel az építőiparban, a munkavállalók szervezeteivel is. Szeretné elérni, hogy ne lehessenek összefonódások az állami beruházások esetében a tervező és a kivitelező között.

Forrás: telex.hu
Borítókép: Bánkúti András

Előző sztori

Lázár Jánosék országot építenek!

Következő sztori

A muzeológusé az a fajta munka, amelyet sosem lehet abbahagyni