Gazdaság

Közel az árstop vége, pánikvásárlás jelei látszódnak

Közel az árstop vége, pánikvásárlás jelei látszódnak

2022. április 17., vasárnap
Közel az árstop vége, pánikvásárlás jelei látszódnak

Két hét múlva véget ér az élelmiszerekre vonatkozó árstop, ami után akár 20-30 százalékkal is drágulhatnak a fix áron rögzített termékek.

Az árstoptól függetlenül is az élelmiszerek drágultak márciusban a legnagyobb mértékben - a KSH adatai szerint 13 százalékkal egy évvel ezelőtthöz képest - és ez az olyan rögzített árukat is érintheti hamarosan, mint a liszt és az étolaj. Utóbbinak jelenleg a 40%-át importálták eddig a háború sújtotta országokból - ez a szállítás mostanra persze teljesen megszűnt.

Ennélfogva az étolaj ára drágulhat a legnagyobb mértékben, ha nem hosszabbítják meg az árstopot.

Hornyák József, a Portfolio.hu elemzője az RTL Híradónak azt nyilatkozta: a csirkemell is 20 százalékkal drágulhat.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke arról számolt be, hogy gyakran a napi bevásárláskor a szokásos árucikkek mellett kosárba raknak 5 liter olajat vagy 5 kg lisztet, dacára annak, hogy az előző vásárolt mennyiség még vélhetően nem fogyott el a háztartásban. Sok kiskereskedő és multi az árstop, a bizonytalan árak és az ingadozó beszállítás miatt kénytelen volt vásárlási limitet bevezetni.

Orbán Viktor miniszterelnök április 6-i nemzetközi sajtótájékoztatóján azt mondta, szeretné az árstopot fenntartani, ameddig lehet.

(rtl.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.