A harmadik műtűdőre kapcsolt kismama is hazatért családjához

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még februárban írtunk róla, hogy a COVID-19 miatt három kismama is súlyos állapotba került, műtüdőre kellett kapcsolni őket. Hármójuk közül ketten már februárban elhagyhatták a kórházat, az utolsó is elhagyhatta a kórházat.

SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Intenzív Osztályáról még februrában távozhatott az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022 februárja között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ munkatársai.

A sort 2022 áprilisában egy harmadik, szegedi anyuka követte, akit hasonló módon kezeltek az egészségügyi intézményben.

Őt több mint 100 nap után engedték haza.

Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója azt mondta: „Óriási örömként élte meg osztályunk minden munkatársa, hogy nemrég a harmadik, műtüdővel kezelt kismamát is hazaengedhettük. Az édesanya koronavírusos volt, amikor a gyermeke még 2021 decemberében világra jött, tünetei ezt követően súlyosbodtak.

Először a COVID-Intenzív Osztályra került, állapota azonban a szakszerű és gondos kezelés ellenére folyamatosan romlott. A kismama ezért átkerült az SZTE SZAKK AITI, Intenzív Osztályára, ahol 70 napig tartó, ECMO-gép segítségével műtüdő kezelést végeztünk. Ezt követően pár hétig szükséges volt a lélegeztetése, majd hosszú napokig készültünk arra, hogy fokozatosan felébresszük.” – mondta Babik.

A professzor kiemelte: a szakmai kihívás mellett egyszerre volt lelkileg felemelő és megterhelő, hogy a műtüdővel kezelt kismamák mind a hárman közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, életet adtak harmadik gyermeküknek.

A kezelésekkel az SZTE SZAKK a regionális szerepét is növelni tudta.

„Ezúttal is fontosnak tartom kiemelni és megköszönni több szakma, az Aneszteziológia és Intenzív Terápia, a Szívsebészet, a Szülészet-Nőgyógyászat, a Radiológia, a Laboratóriumi Medicina, a Klinikai Mikrobiológia, valamint az Országos Mentőszolgálat hatékony együttműködését.” – összegezte gondolatait a professzor.

Előző sztori

Váratlan pofon: kikapott Gyöngyösön a Pick Szeged

Következő sztori

Más autójával ment volna haza Szegeden