Uniós oltalmat kapott a homokháti pálinka


Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült, így 13-ra nőtt a hazai oltalmazott pálinkák száma.
A pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.
A térség csillámokban gazdag homokos talajának és éghajlatának köszönhető a pálinka szoros kapcsolata a földrajzi területtel.
A homokháti őszibarack pálinka alapjául szolgáló őszibarack a napsütéses órák nagy száma, a jellemző forró, száraz aszályos nyarak, a talaj adottságai és a a nagy napi hőingadozás miatt jellemzően édessé, zamatossá válik, ha a térségben termesztik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát - ismertetik a közleményben.
Az uniós oltalom a jogi védelmen túl segít a pálinkát a kereskedelemben megkülönböztetni, illetve annak népszerűsítésében is előnyére szolgál.