Nem lesz szabadlábon Magda Marinko

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább tölti életfogytiglani börtönbüntetését a sorozatgyilkos Magda Marinko. A szerb állampolgárságú sorozatgyilkost korábban egy szegedi család meggyilkolásával is megvádolták, azt azonban végül nem sikerült bizonyítani.

A szerb állampolgárságú férfit 1996-ban ítélte életfogytig tartó fegyházra a Szegedi Törvényszék előre kitervelten, nyereségvágyból, több – Kecskeméten három, míg Orosházán egy – emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

Hidegvérrel elkövetett, embertelen tettei az egész országban nagy félelmet váltottak ki.

Gyanúsítottként kezelték a szegedi Z. Nagy család meggyilkolásának ügyében is, ám végül ezt a vádat ejtették, mivel a vádlottnak volt alibije.

A büntetés-végrehajtási bíró a tárgyalást megelőzően igazságügyi elmeorvosszakértői vélemény elkészítését rendelte el, azonban az elítélt a vizsgálaton nem kívánt megjelenni.  

Az elítélt a mai, büntetés-végrehajtási bírói meghallgatásán való részvételt is megtagadta, rendzavaró magatartást is tanúsított, így a bíróság a távollétében, védője jelenlétében hozta meg döntését, melyet a fogvatartás alatti magatartást részletező büntetés-végrehajtási intézeti előterjesztésre is alapozott.

Eszerint az elítélt az utóbbi években fegyelmi büntetések nélkül tölti a szabadságvesztést, ugyanakkor nehezen fogadja el a szabályokat, megbánás nem jellemzi, a jelen eljárásban pedig együttműködésre nem hajlandó. Összességében ezért továbbra sem lehet arra következtetni, hogy szabadon bocsátása esetén vissza tudna illeszkedni a társadalomba és törvénytisztelő életmódot folytatna – írja az Ügyészség közleményében.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája ezért a mai napon meghozott végzésével az elítélt sorozatgyilkos életfogytig tartó fegyház fokozatú szabadságvesztésből történő feltételes szabadságra bocsátását mellőzte. A törvényi előírásokkal összhangban rendelkezett arról, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét 1 év elteltével ismételten meg kell vizsgálni.

Magda Marinko védője a döntéssel szemben fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Előző sztori

A Magyarországi Református Egyház is adománygyűjtésbe kezd

Következő sztori

Egy új esetkocsival bővült az SZTE gépjármű flottája